Promjenom životnog stila povećajte svoju plodnost

Ako vam je više od 35 godina, vaši spermiji slabe i smanjen je njihov potencijal za oplodnju. No znanost bi mogla pomoći sve većem broju muškaraca koji su odgodili doba kad žele postati tate

Muškarčeve navike prije začeća mogu imati dubok utjecaj na njegovo potomstvo. Dobra vijest: postoji nova nada da se promjenom životnog stila i nekim drugim prilagodbama može popraviti muška plodnost. Ta otkrića ukorijenjena su u relativno novom području istraživanja, poznatom kao epigenetika.

Epigenetika je hit izraz u znanstvenoj zajednici, pojavio se tijekom posljednjih 10 godina, a riječ je o znanosti o promjenama genske ekspresije pomoću okoliša, odnosno promjenama životnog stila. Dok je DNK u osnovi shema koja je “uklesana u kamen” u našim stanicama, epigenetički čimbenici nude upute za čitanje te sheme. Geni su poput sklopovlja, a epigenetika je firmware za njih. Vaš okoliš i ponašanje mogu tijekom vremena promijeniti te upute.

Neki znanstvenici misle da bismo potomcima mogli prenijeti epigenetički promijenjen DNK, tako da te promjene vrijede i do nekoliko generacija. Dobra je vijest ta da se dio štete koju smo si natovarili lošim navikama može i poništiti pozitivnim promjenama u ponašanju.

U Kaliforniji postoji i tvrtka koja nudi “epigenetički test spermija” kako bi pomogla muškarcima da shvate međudjelovanja spermija i plodnosti. Episone je epigenetička podatkovna tvrtka iz Pasadene koja nudi pretragu Seed za 440 eura i uskoro bi mogla zamijeniti čestu analizu spermija pri dijagnosticiranju problema s plodnosti. Mogla bi se koristiti i da bi se predvidjeli rizici potomstva za autizam, shizofreniju i neke druge neurološke bolesti.

Evo zašto je sve to bitno

Promijenite li svoje navike, možete promijeniti i DNK koji prenosite duž svog obiteljskog stabla. To je zaključak koji je potkrijepljen nizom testova. Kad su pretilim muškarcima analizirali epigenetičke profile tjedan dana pred ugradnju želučane premosnice, tjedan nakon operacije te godinu dana poslije, znanstvenici su uočili pomak u regijama bitnim za neurorazvoj i metabolizam. Istraživanje također kaže i da se defekti u epigenetičkom profilu muškarca povezani s pušenjem mogu početi popravljati nakon prestanka pušenja. Potom, jedno je istraživanje pokazalo kako tri mjeseca treniranja sprint-intervala popravlja “DNK metilaciju spermija”, odnosno načine na koje se geni uključuju i isključuju. Promjene su se uočile u genima zaduženim za razvoj fetusa, a pao je čak i rizik za Parkinsonovu bolest.

Nisu baš svi uvjereni kako je test Seed spreman za svjetla reflektora. Nicholas Staropoli iz udruge Epigenetics Literacy Project hvali znanstvenu stranu Episonine priče, no misli da još nema podataka u potporu zaključaka o muškoj plodnosti vrijednih djelovanja. “Još ne znamo puno o tome kako okoliš potiče te promjene, dapače nije sigurno ni potiče li ih uopće”, kaže. Iako je jasno da je potrebno dalje istraživati, on se slaže kako pretraga nije potpuno beskorisna. “In vitro oplodnja je vrlo skupa pa je dragocjena bilo kakva informacija koja bi vam pomogla u procjeni treba li vam IVF ili ne.”

Komentari

▲ Povratak na vrh