Popularni dodaci prehrani u borbi protiv prehlada i gripe

Testirali smo i došli do zaključka: što uzeti, a što preskočiti

Vitamin C
Može štititi protiv oštećenja stanica, a ono bi inače zabavilo leukocite umjesto da se bave borbom s klicama. Skratite prehladu i radije uzmite 500 miligrama tri do četiri puta na dan nego u jednoj velikoj dozi.

Ehinacea
Nije ziher koliki je – ako postoji ikakav – efekt od nje jer to ovisi o sorti, dijelu biljke koji se koristi te dozi. Dijelovi te trave koji su iznad zemlje mogu skratiti prehladu, ali u osnovi biste onda prvog dana trebali popiti cijelu bočicu, i tako stalno. Skupo i sumnjivo.

Probiotici
Neke probiotičke kulture mogu poticati lučenje imunoglobulina A, ključnog protutijela. Kako biste poboljšali probavno zdravlje, uzimajte sigurne, prokušane sojeve, kao što su one laktobacila i bifidobakterija.

Astragalus
Ova biljka pomaže u sprječavanju prehlade jer potiče koštanu srž na proizvodnju leukocita. Pokušajte s 500 – 1000 miligrama dva puta na dan, pogotovo dok putujete.

Bazga
Ona se može nositi s prehladom, no dokazi kažu da je najjača protiv gripe. Jedan je pokus pokazao da ekstrakt bazge inhibira A i B viruse u labosu. Na sreću, ekstrakti bazge su slatki.

Suplementi za letenje
Neke skupe mješavine vitamina i minerala koje se reklamiraju posebno za putovanja zrakoplovom sadrže cink, za koji se vjeruje da potiče imunost, no malo je dokaza za to. Moguće je da je riječ o placebu, a on ne košta ništa.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh