Popijte ovu, bacite onu

Rok upotrebe preparata iz ljekarne postoji s razlogom. Ali katkad se isplati zažmiriti na njega.

Zamislite da na dnu hladnjaka pronađete mjesecima staru bocu mlijeka. Usudite li je se otvoriti, definitivno nećete riskirati i popiti ga: pokvaren miris i plutajuće hrpe veliki su znakovi da to što držite ne biste trebali uliti u kavu. Riganje izbjegnuto. No što ako mlijeko zamijenimo magnezijevim mlijekom?

Hmmm… izgleda u redu. A i ne smrdi…

Naposljetku, jedini naputak na koji ćete se osloniti baciti ili popiti taj laksativ bit će datum na pakiranju koji označava krajnji rok upotrebe. I to je u redu, točnije je od metode pismo-glava. Međutim, mnogi se bezreceptni lijekovi i drugi pripravci iz ljekarna i drogerija ne pretvore iz placeba u otrov one minute kad sat otkuca ponoć.

Poneki to ne postanu ni godinu dana nakon datuma isteka. Ti nadnevci vrlo često označavaju koliko dugo proizvođač pripravka može jamčiti za učinkovitost ili sigurnost pripravka, objašnjava David Apgar, doktor farmakologije i docent farmaceutske znanosti i prakse na Sveučilištu Arizone.

“Ako su ga testirali na tri godine, to ne znači da možda neće trajati šest. Samo nije dokazano.”
Stoga, kako onda znati kad je bitno poštovati rok na kutijici? Slijedi šalabahter. Pokazat ćemo vam koje rokove poštovati, koje možete rastegnuti, a koje ignorirati.

Acetilsalicilna kiselina

Rastegnite: “Poznato je da acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin, Kardiopirin, ASKA) s vremenom gubi snagu”, kaže Lee Cantrell, doktor farmacije i profesor kliničke farmacije na Sveučilište Kalifornije u San Franciscu. Primjerice, u istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, dr. Cantrell i kolege otkrili su da 10 godina stari aspirin ima otprilike 1 posto originalne snage. No što je s kutijicom kojoj je rok istekao prije samo godinu dana? Imate li takav slučaj, nemojte se oslanjati na oči, nego na nos, koji će znati odgovor. “Razgradnjom aspirina nastaje octena kiselina koja miriše po octu”, kaže dr. Apgar. “Ona nije opasna, no miriše li po octu, lijek nije učinkovit.”

Benzoilov peroksid (u gelu za akne)

Zanemarite: U borbi s vremenom, benzoilov peroksid ima značajnu prednost, s obzirom na svoju veličinu. “Riječ je o relativno malenoj molekuli”, kaže Mikael Langner, dr. med., dermatolog i znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornije u San Franciscu. Malene molekule koža lakše upije, a u svakom gelu ili kremi za akne ima peroksida u prilično velikim koncentracijama. Stoga raspad dijela molekula neće ozbiljno ugroziti ubijanje prišteva.

Vodica za usta

Poštujte: Premda neke vodice za usta sadrže antiseptične spojeve, imaju i veliku količinu vode. To znači da postoji mogućnost rasta bakterija, napose nakon dvije godine, kad aktivne tvari izgube moć, kaže Jennifer Jablow, doktorica dentalne medicine s Manhattana. Jasno, ako još srčete iz iste bočice i nakon dvije godine otkako ste je kupili, vjerojatno vam je i ljubavni život na vrlo niskim granama.

Dekstrometorfan (u sirupu za suhi kašalj)

Poštujte: Iskašljajte kune za novu bočicu sirupa. Španjolski znanstvenici testirali su stabilnost sirupa za kašalj i otkrili da se dekstrometorfan razgrađuje mnogo brže od drugih sastojaka sirupa. Usto, kao i drugim tekućinama, vrijeme nije blagonaklono sirupima za kašalj: alkohol može ispariti, a aktivni sastojci mogu potonuti na dno, pa ono što ostane u bočici ne bude ravnomjerno raspoređeno, kaže dr. Apgar.

Kreme protiv osipa

Poštujte: Taj svrbež je gadan, no ne želite na njega navaliti i infekciju. “Bilo gdje da imate puno tekućine u proizvodu, a kreme su takve, imate veći rizik da će se pojaviti bakterije”, kaže dr. sc. Kelly Reynolds, profesorica javnog zdravlja na Sveučilištu Arizone. A kada dotaknete vrh tubice, kontaminirate kremu. “S vremenom se konzervansi razgrade, pa bakterije počnu rasti”, kaže.

Guaifenezin (ekspektorans)

Rastegnite: Dobre vijesti za iskašljavanje: tablete koje sadrže ekspektorans guaifenezin zadrže jednaku učinkovitost u prosjeku sedam godina nakon datuma na kutijici, kaže istraživanje koje je provela američka Agencija za hranu i lijekove. “To je relativno stabilan spoj”, kaže dr. Apgar. Međutim, kad je guaifenezin u sirupu, držite se preporučenog roka. Sam lijek može se kristalizirati na dnu bočice, i “žličice s vrha ne sadrže mnogo aktivne tvari”, upozorava.

Ibuprofen

Rastegnite: Samo katkad. “Pronašli smo da neke marke mogu trajati i godinama nakon isteka”, kaže dr. sc. Wendy Cory, docentica analitičke kemije na Koledžu Charleston. No čitajte što još piše na deklaraciji: ako su kao sastojci tableta navedeni polietilen glikol, polisorbat 80 ili povidon, kupite nove tablete protiv bolova kad im istekne rok. Navedeni spojevi ubrzavaju raspad ibuprofena, zaključila je studija dr. sc. Cory.

Pasta za zube

Poštujte: Možda ste ostali bez zubne paste koju inače upotrebljavate i sad ste se zatekli kako piljite u zaboravljenu tubu koja vam stoji u kupaonici od 2009. godine. Izvadite je iz nesesera i odnesite u smeće. “Nakon dvije godine fluorid može izgubiti snagu, pa se neće tako dobro vezati na vašu caklinu”, kaže dr. Jablow. “Pasta neće biti opasna za korištenje, no nećete dobiti zaštitu protiv karijesa i zubnoga kamenca.” Štoviše, dodaje, i metvica se može početi raspadati pa vam ni dah neće biti svjež.

Paracetamol

Rastegnite: Mogli biste se opskrbiti Paracetamolom cijelo desetljeće: u istraživanju koje je proveo dr. Cantrell, neotvoreni paracetamol 28 do 40 godina nakon isteka roka upotrebe i dalje je zadržavao 99,7 posto originalne doze. Usto, dr. Cantrell upozorava kako se u pokusu testirala potentnost, a ne učinkovitost i sigurnost. Stoga, ako ta prastara tableta Paracetamola kao da ne skida temperaturu, nemojte popiti drugu jer nemate pojma koliko je još lijeka u dozi (niti koliku dozu uzimate), nego kupite novu kutijicu.

Salicilna kiselina (uklanjanje bradavica)

Rastegnite: Čak i nakon što rok isteka izblijedi s kutijice, ovaj proizvod može uklanjati bradavice. “Imam kiselinu koja mi je u labosu godinama i pH joj se ne mijenja”, kaže dr. Langner i tumači: “Ako je pH isti kao kad ste je kupili, bit će i dalje učinkovita.” Usto, s kiselinama “postoji manja vjerojatnost razgradnje nakon izlaganja svjetlu, vodi ili vrućini”, dodaje. Najbolji pokus učinkovitosti? Iskušajte taj proizvod. “Vaše će vam tijelo dati do znanja radi li preparat ili ne”, kaže dr. Langner.

Kapi za oči

Poštujte: Bacite u smeće bočicu kojoj je istekao rok, inače oči izlažete velikom riziku. “Ovi proizvodi lako postanu kontaminirani bakterijama, primjerice dotaknete li oko kapaljkom”, kaže dr. Apgar. “Ako se drže na sobnoj temperaturi, brzo mogu izrasti bakterije.” (Kapi zato trebate čuvati u hladnjaku: klice ne mogu tako brzo rasti u hladnim uvjetima.) I uvijek bacite bistre kapi koje se zamute, čak i ako im još nije istekao rok. Zamućenje je signal da je došlo do kontaminacije.

Komentari

▲ Povratak na vrh