Pijete li dovoljno vode svaki dan?

Veoma je važno redovito i dovoljno konzumirati ovu tekućinu

Većina nas uzima zdravo za gotovo činjenicu da u vlastitom domu imamo čistu i ispravnu vodu.

Rijetko gdje u Europi, a kamoli u svijetu, možete doći u kuhinju i natočiti vodu iz slavine i popiti je bez straha da će izazvati želučane tegobe. No bez obzira na tu blagodat, mnogi od nas dnevno u organizam unesu premalo vode. A upravo to nerijetko je razlog umoru, glavobolji, žgaravici, problemima s krvnim tlakom, razdražljivosti, lošoj koncentraciji, ali i nakupljanju viška oko trbuha. Jer sve to mogu biti posljedice manjka tekućine u organizmu. A voda, koja čini više od 60% tjelesne težine odraslog čovjeka, odgovorna je za funkcioniranje našeg cjelokupnog metabolizma – ona prenosi hranjive tvari kroz tijelo, regulira tjelesne funkcije, eliminira štetne tvari, održava tjelesnu temperaturu…

Znate li koliko je doista vode potrebno našem tijelu svaki dan?

Podijelite broj svojih kilograma s osam i dobit ćete broj čaša od 2 dl koje biste kao dnevni minimum trebali popiti! A čak dvije trećine te količine trebala bi biti upravo voda. Jer jedino nju organizam prepoznaje kao tekućinu. Čaj, kava i sokovi, dakle, iako sadrže vodu nemaju isti učinak kao voda.

Osim toga vodu je potrebno piti često, u malim gutljajima, a ne odjednom popiti veću dozu i misliti da ste “odradili” svoju dnevnu količinu jer želudac ne može podnijeti više od 2 dl tekućine u 15 minuta.

Ako se pak ne držimo tzv. zlatnog pravila od najmanje 6 čaša vode dnevno, možemo imati probavne tegobe, osjećati umor, nedostatak energije i glavobolju te biti usporeni, ali i skloni debljanju. Stoga zapamtite da manje vode ujedno znači i više sala oko struka. Naime, tijelo taloženjem masti štiti stanice od dehidracije!

Koliko ste vi danas čaša vode popili?

Komentari

▲ Povratak na vrh