Ovo se događa s vašim tijelom kad prestanete sa sportom

Nije lako redovito se baviti sportom, održavati kondiciju i biti aktivan, pogotovo kad vas svakodnevica samelje. Liječnici međutim savjetuju da i mali treninzi te puno kretanja mogu imati pozitivan učinak

Tko se redovito bavi sportom zna da postoje intenzivnije i manje intenzivne faze treniranja. Ali često se dogodi da od tri treninga tjedno, odjednom spadnete na nijedan. Razlozi su različiti, a sport često izgubi bitku pred svakodnevnim stresom, obavezama, poslom…

No, zašto bi trebalo izbjegavati dulje pauze u sportu i što samo kratkotrajan prestanak čini vašem tijelu? Već za par dana mogu se izgubiti rezultati mukotrpnog vježbanja.

10 dana neaktivnosti – mijenja se aktivnost mozga

Znanstvenici već godinama znaju da tjelesna aktivnost ima isključivo pozitivne efekte na mozak. Jedna je studija iz 2013. otkrila kako redovit sport može pomoći u sprečavanju gubitka memorije koji dolazi s godinama. S druge strane studija objavljena u časopisu Frontiers pokazuje kako već i mala pauza s treninzima utječe na smanjenje aktivnosti mozga. U sklopu studije ispitanici su, višegodišnji trkači na duge staze, napravili desetodnevnu pauzu od trčanja. Na kraju tog razdoblja izmjereno im je smanjenje prokrvljenosti hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje i emocije.

2 tjedna bez sporta

Samo 14 dana bez sporta i osjetit ćete kako vam je već teže penjati se stepenicama. Također će vam biti teže ponovno početi s treninzima, a oslabjet će i kondicija. Posljedice su to smanjenja VO2max-a, maksimalnog unosa kisika u organizam tijekom intenzivnog treninga. VO2max u samo dva tjedna pauze može opasti za 10%, nakon četiri tjedna čak i 15%, a nakon tri mjeseca oko 20%. Dakle, nije nimalo mudro potpuno prestati s treninzima izdržljivosti jer već manji treninzi mogu puno pomoći da se kondicija ne istopi tako brzo. Također, ako prestanete s redovitim aktivnostima to će se odraziti na tlak i šećer u krvi. Oni oboje rastu kad nema rekreacije što posebno s oprezom trebaju uzeti dijabetičari ili visokotlakaši.

4 tjedna bez sporta – smanjuju vam se mišići

Ovo razdoblje dovoljno je da vam se mišići značajno smanje. Dobra stvar u svemu jest ta da mišići sporije propadaju od kondicije. Naime, znanstvenici su otkrili da je grupa muškaraca koja se bavila treninzima snage nakon 24 tjedana pauze ipak pokazala zavidnu razinu snage, što se ne bi moglo reći i za kondiciju.

8 tjedana bez sporta – počinju se taložiti masnoće

Tko se prestane baviti sportom, prirodno ponovno počne generirati masnoće. Znanstvenici su 2012. ustanovili da su natjecateljski plivači, nakon 5 tjedana pauze od treninga, imali 12% porasta tjelesnih masnoća te se udebljali i povećali opseg struka. Kasnija studija iz 2016. je samo potvrdila već poznate činjenice. Tada su vježbači taekwondoa napravili pauzu od treninga u trajanju od 8 tjedana. Također su im se povećale tjelesne masnoće i smanjili im se mišići.

Poanta cijele ove priče jest da se isplati pronaći vrijeme za redovito bavljenje sportom posebice ako znate da već i mali treninzi ili samo puno kretanja mogu puno pomoći u održanju postignute forme i kondicije te spriječiti gomilanje masnoća.

Komentari

▲ Povratak na vrh