Ovo je radno vrijeme pravo mučenje za tijelo!

Ne samo da to znamo, nego i osjećamo - svaki dan! ;-)

Istraživanje Sveučilišta Oxford otkrilo je kako je odlazak na posao prije 10 sati ujutro – pravo mučenje za tijelo!

Naime, naš bioritam, tj. unutarnji tjelesni sat programiran da regulira naše opažanje vremena, funkcije mozga, razinu energije i proizvodnju hormona, piše Healthy Food House.

A upravo taj bioritam nije programiran za rano buđenje i rad prije 10 sati ujutro i stoga negativno utječe na naš cjelokupni organizam.

S obzirom da je osmosatno radno vrijeme uvedeno početkom 20. st., u vrijeme kada se malo znalo (ili nije ništa) o našem bioritmu, nitko se nije ni zamarao njegovim utjecajem na nas. Stručnjaci s Oxforda upozoravaju kako sadašnje uobičajeno radno vrijeme i rano buđenje negativno utječe na ljudsko zdravlje, posebno na kroničan nedostatak sna i da zapravo predstavlja međunarodni problem.

Zato savjetuju kako je najprihvatljiviji početak radnog dana, ali i školske nastave (jer su djeca posebno ugrožena zbog ranog početka škole) – u 10 sati! Jedna je britanska škola testirala ovu studiju a rezultati su pokazali da su djeca, koja su pratila nastavu od 10 sati, znatnio popravila ocjene, kao i da su bila koncentriranija i produktivnija u školi.

Komentari

▲ Povratak na vrh