Ovaj čovjek je dobio hepatitis od energetskih napitaka. Kako je to uopće moguće?

Saznajte koliko riskirate konzumacijom ovih „dizalica“.

Zdravi 50-godišnji građevinski radnik mislio je da boluje od malo težeg slučaja gripe: nakon dvotjednog povraćanja, trbobolje, gubitka apetita, problema sa žuči i tamnim urinom konačno je otišao na Hitnu.

Testovi su pokazali povišenu razinu enzima jetre. Doktori su napravili ultrazvuk trbuha i biopsiju jetre kako bi saznali što se točno događa. Dijagnoza: Ozbiljan slučaj akutnog hepatitisa, odnosno upala jetre koja može dovesti do trajnih oštećenja i ožiljaka.

Doktori nisu mogli shvatiti kako je do toga došlo. Testovi su pokazali da virus nije kriv – što je slučaj kod većine oboljenih – a pacijent nije konzumirao alkohol, droge ili neke lijekove koji bi mogli uzrokovati oštećenja jetre.

No, onda je pacijent spomenuo da je u zadnja 2-3 tjedna popio 4-5 energetskih napitaka dnevno kako bi se lakše nosio s dugim, napornim radnim danima. Nakon toga su sve kockice sjele na svoje mjesto.

„Vjerujemo kako je do oštećenja jetre došlo zbog prekomjerne konzumacije jednog od sastojaka energetskih napitaka. Dakle, u količinama koje su veće od preporučenih“, kaže doktor Vikas Khullar sa Sveučilišta Florida.

Kako energetski napitci mogu oštetiti vašu jetru

Bez odugovlačenja, B vitamini – posebno niacin – i B3 vitamin, vjerojatno su glavni okidač za pacijentov hepatitis. Kada se u vašoj jetri nakupi previše B vitamina kako što je niacin, njegove normalne funkcije su uvelike otežane, kaže doktor Khullar.

Jetra se tada upale i nisu sposobna normalno izbacivati otrove iz vašeg tijela.  Posljedica toga može biti hormonalni disbalans, a postoji i veći izgledi za rak – kao i hepatitis.

Količina B vitamina – koji nalazimo u većini energetskih napitaka – varira od proizvođača do proizvođača i često je veća od količine koja se preporuča na dnevnoj razini, kaže doktor Khullar.

Na primjer, limenka od pola litre jednog energetskog napitka sadrži 40 miligrama niacina. A to je itekako više od 16 mg, koliko je preporučena dnevna doza, kao i od 35 mg, što je maksimalna doza za odrasle koju je propisao Nacionalni zdravstveni institut.

Dakle, ako pijete 5 limenki dnevno, unosite 200 mg niacina više od potrebnog, iliti 5 puta više od preporučene maksimalne doze.

Trebate li prestati piti energetske napitke?

Razina niacina u energetskim napitcima je zabrinjavajuća, kaže Men’s Healthov nutricionistički savjetnik Alan Aragon. Ako ponekad popijete koju limenku i samim time pređete preporučene dnevne razine određenih sastojaka kao što je niacin, to i nije tako strašno. Ali ako to radite praktički svaki dan kroz duži period, onda ugrožavate zdravlje vaše jetre, kaže Aragon.

Osim toga i unos kofeina može predstavljati problem. Sigurna količina ovog stimulansa je 400 mg dnevno, kaže Aragon, što je oko 4 šalice kave. Neki od popularnih energetskih napitaka sadrže i do 200 mg kofeina u jednoj limenci, što znači da je pacijent s početka priče konzumirao oko 1000 mg kofeina dnevno.

Prekomjerni unos kofeina može uzrokovati trbobolju, nesanicu te povišenu razinu adrenalina, što uzrokuje povišeni krvni tlak i srčani puls.

Što je najgore, proizvođaći ovih „čarobnih napitaka“ često ne komuniciraju sve količine i sastojke koje koriste, pa ne možete biti sigurni što se točno u njima nalazi, objašnjava Aragon.

Zaključak: Jedno ili dva energetska napitka mjesečno neće vam previše škoditi. Ali ako vam je češće potrebna „energetska injekcija“, razmislite o tome da pokušate više spavati po noći, a preko dana se držite kave i čaja, savjetuje Aragon.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh