Ovaj 10-minutni trik razbudit će vas više od kofeina

Ako vaš trbuh ne podnosi puno kave, probajte ovo

Kada vas uhvati poslijepodnevna kriza, možda ćete doći u iskušenje da popijete šalicu kave ili limenku gaziranog pića kako biste izbjegli pospanost.

No, ne trebate kofein da biste dobili energiju, navodi novo istraživanje u časopisu Physiology & Behavior. Istraživači su testirali 18 žena koje su bile kronično neispavane. Podijelili su ih u dvije skupine. Prva skupina uzimala je 50 mg kofeina, a druga skupina normalnim je tempom hodala gore-dolje po stepenicama deset minuta.

Ispitanice koje su hodale po stubama osjećale su se puno energičnije od ispitanica koje su uzimale kofein. Istraživači su još testirali radnu memoriju i vrijeme reagiranja ispitanica nakon završetka zadatka. Nisu pronašli razliku između prve i druge skupine, ali eksperiment je pokazao da tjelesna aktivnost može povećati vašu fizičku energiju, a da pritom ne umanjuje vašu mentalnu energiju.

Istraživanje je provedeno na ženama pa nije potpuno sigurno jesu li učinci isti i kod muškaraca. Ipak, fizička aktivnost vam ne može naškoditi.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh