Oprez! Evo koliko često trebate prati svoje jastuke

Premda djeluju čisto, vrlo vjerojatno su leglo prljavštine i grinja!

Priznajte, koliko puta godišnje perete jastuke? Jedanput, dvaput, nikad…?

Prema nekim istraživanjima pravilno bi bilo – jednom u pola godine! No, ovisno o tome koliko se jako znojite, trebali bi i češće.  Stručnjaci upozoravaju, čak i ako svakih tjedan dana i češće mijenjate jastučnice (jer bi trebali) morate prati i jastuke.

Jastuci punjeni perjem ili vlaknima
Dobra vijest je da njih možete oprati u mašini za pranje veša, a za najbolje rezultate perite dva jastuke istodobno (kako bi se u bubnju postigla ravnoteža).
Ako na jastuku postoji uputstvo za održavanje, pročitajte ga (tomu i služi) i pridržavajte se savjeta. Ako ste ga odsjekli, jastuke perite u mlakoj vodu i programu za osjetljive tkanine s obveznim ispiranjem hladnom vodom. Sušite ih na sobnoj temperaturi i povremeno protresite.

Jastuci punjeni pjenom
Nažalost, njih ne možete prati u veš mašini, ali možete prati njihovu jastučnicu. No, zato jastuk možete usisivačem dobro usisati s obje strane. Imate li mašinu za sušenje veša, možete ga staviti na program hladnog sušenja maksimalno na 20 minuta. Sve eventualne mrlje očistite razblaženim deterdžentom i isperite vlažnom krpom. Jastuk ostavite da se osuši na zraku prije nego navučete čistu jastučnicu.

Komentari

▲ Povratak na vrh