Noćna buka može uzrokovati štetu ispod pojasa

Iznenadit ćete se zašto vaš penis "želi" da spavate u tišini

Postoji čitav popis stvari koje mogu uništiti vašu spermu – od svega onoga što jedete i pijete pa do toga koliko spavate!

Ali ono na što sigurno niste pomislili je: zvuk. Kronično izlaganje buci može povećati šanse za neplodnost, otkrila je nova studija objavljena u časopisu Environmental Pollution.

Istraživači su analizirali medicinske podatke od oko 206.000 muškaraca reproduktivne dobi u Južnoj Koreji. Otkrili su da je vjerojatnost da će biti neplodni kod muškarca, koji su bili izloženi buci tijekom dana i noći, znatno veća od muškaraca koji su bili u tihom okruženju.

Ta se poveznica nije promijenila ni nakon što su istraživači prilagodili istraživanje mogućim čimbenicima koji su mogli iskriviti rezultate, a to su stambeni položaj, vježbanje, pušenje, konzumacija alkohola i indeks tjelesne mase.

Zaključili su da su muškarci, koji su bili izloženi noćnoj buci od 55 decibela ili više (60 decibela je uobičajeni razgovor), imali 14 posto veće šanse da će ostati neplodni za razliku od muškaraca koji su spavali u mirnijem okruženju.

Budući da su istraživači promatrali muškarce samo u određenom vremenu, nisu uspjeli dokazati da su glasniji zvukovi uzrokovali neplodnost kod nekoga od njih. Potrebno je provesti još nekoliko istraživanja kako bi se dokazalo da buka uzrokuje probleme s “plivačima”.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh