Ne dajte da vam padne!

Istraživanja pokazuju da čak 90 posto muškaraca do četrdesete godine života barem jednom osjeti na vlastitoj koži simptome erekcijske disfunkcije

Iako se o ovoj temi i dalje nerado govori, polako se mijenja svijest samih muškaraca da o problemu treba razgovarati i tražiti rješenje. Uostalom, prvi korak u liječenju bilo kojeg problema jest upravo – priznanje problema.

“Erekcijska disfunkcija (ED) jest nemogućnost uspostavljanja dovoljno čvrste erekcije za postizanje zadovoljavajućeg spolnog odnosa. To je simptom, a ne bolest, a uzroci su psihogeni i organski. Psihogeni mogu biti depresija, anksioznost i ozbiljniji poremećaji, dok su organski uzroci najčešće dijabetes, masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti, uzimanje određenih lijekova, stanja nakon nekih operacija kao što su operacije prostate ili debelog crijeva, upalne bolesti prostate i slično. Sve kronične bolesti mogu utjecati na ED”, objašnjava dr. Dinko Hauptman, specijalist urolog s Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Istraživanja pokazuju i kako gotovo 90 posto uzroka ED-a otpada na neki fizički poremećaj u organizmu. Ostatak ovisi o raznim psihičkim uzrocima, a i oni su često samo rezultat nekog fizičkog problema.

“Bilo koji egzogeni faktor, a pogotovo stres ili pomanjkanje sigurnosti u sebe, može utjecati na erekciju. No, i alkohol obično smanjuje erekciju, baš kao i dugotrajno uzimanje steroida, koje može dovesti do trajnog poremećaja stvaranja muškog spolnog hormona testosterona te narušiti erekciju”, upozorava dr. Hauptman.

Zato, primijetite li tegobe koje traju barem tri mjeseca, vrijeme je da se uhvatite ukoštac s problemom i ne gubite samopouzdanje. Prvi korak svakako jest konzultiranje s liječnikom urologom.

“Prvo je potrebno isključiti sve moguće uzroke koji se mogu korigirati, od kroničnih bolesti do promjene terapije, a tek onda idemo na specifična liječenja. Specifično liječenje sastoji se od 3 stepenice: prva je korištenje peroralnih lijekova, druga je stepenica korištenje injekcija prostaglandina u spolovilo, a treća je kirurško postavljanje penilnih proteza. Ukupnom se terapijom može, ovisno o motiviranosti pacijenta, vratiti ili pojačati erekcija kako bi bio zadovoljan seksom”, zaključuje dr. Hauptman.

 

Ovaj sadržaj napravljen je u suradnji s Pliva Hrvatska

Komentari

▲ Povratak na vrh