Kako su to radili naši preci – 11 najboljih metoda za duži život

Prestanite s internetskim testovima za samodijagnosticiranje, isključite električne masažere i kadice za detoksikaciju te radite ono što su naši preci činili kako bi bili jači i u boljoj formi.

“Kad mi je bilo 14 godina, moj je otac bio tolika neznalica da sam jedva podnosio njegovu prisutnost. No kad sam napunio 21, iznenadio sam se koliko je stari naučio u tih sedam godina.” Citirano je izrekao američki humanist, satiričar i romanopisac Mark Twain – a to je ujedno savjet koji se može primijeniti i na lekcije o zdravlju prikupljane tijekom stoljeća.

Ovo naše udobno doba anestetika i magnetne rezonancije čini nas bahatima pa često preziremo “naše stare”, pače ismijavamo ih da su poput Baldricka iz Crne Guje znali liječiti samo pijavicavama, puštanjem krvi i maločim drugim.

Ipak, naši su preci znali koju više od toga o preživljavanju. U redu, griješili su katkad, no bolje je da učite na tuđim pogreškama i promašajima. Stoga smo za vas izvadili metak iz ruskog ruleta povijesnih metoda kako biste od najjednostavnijih, najmoćnijih stupova današnje civilizacije ono što valja mogli primijeniti na sebi.

Pretražili smo povijesne knjige da bismo vam dostavili tajne drevne snage, vitalnosti, izdržljivosti i zdravlja te da bismo vam pokazali kako ih primijeniti u svakodnevnom modernom životu. Nema tu nikakvih otrovnih losiona i napitaka koji se pjene, samo lijekovi koji su preživjeli najdulji medicinski pokus.

Evo kao otputovati u prošlost da biste imali dulju budućnost.

Domorodački zubi

Tajna: Tijekom dugotrajne istraživačke ekspedicije tridesetih godina prošlog stoljeća nutricionist dr. Weston Price otkrio je da gotovo svi Aboridžini na koje je naišao održavaju hvalevrijedno zdravlje zuba i desni. Teže je bilo pronaći karijes no pitku vodu, a teže zubne probleme, poput uraslih umnjaka, nemoguće. Nije potrebno naglašavati da su u to doba u australskim trgovinama rijetko bile dostupne pulsirajuće, sonarne, rotirajuće, bežične električne četkice. Bubrežno salo tamošnjih glodavaca, školjke, mekušci i pokoji dugong, s druge strane, bili su na jelovniku.

Pravi potez: Davni Aboridžini trošili su deset puta više vitamina topivih u masti od današnjega tipičnog zapadnjaka. Price je otkrio kako te lužnate masti pomažu tijelu da upotrijebi minerale – uključujući i kalcij, nužan za zdravlje zuba.

Pod pretpostavkom da trgovina u vašem kvartu neće na popust staviti friške delicije životinjica s južne hemisfere, vitamine za jačanje zuba možete dobiti iz kamenica, dagnji te jetre. Ne volite takve poslastice? Postoji rješenje: ulje jetre norveških bakalara puno je vitamina A i D te ga možete trošiti i na žlice i u obliku kapsula.

Astečka zdrava srca

Tajna: Indijanski ratnici poznati po žrtvovanju zatvorenika na vrhu piramida možda svoju fizičku snagu ne duguju tom ritualu (ne znamo, nisu nam dali da to testiramo), nego zrnju amaranta.

Kad se u potrazi za zlatom španjolska flota 1519. iskrcala u Južnu Ameriku, toliko se bojala sposobnosti tog zrnja u izgradnji mišića da su na smrt osuđivali svakoga tko je posjedovao amarant. Svi hašišari trebaju biti sretni što današnji organi reda i mira ne idu tako daleko kad im pronađu konoplju…

Pravi potez: Amarant sadrži malo masnoća, nula kolesterola te more lako probavljivih bjelančevina. Potražite vrećicu te supernamirnice u prodavaonicama zdrave hrane, prokuhajte zrnje pola sata i pomiješajte sa žitaricama kako biste dobili doručak bogat vlaknima i bjelančevinama. Zrnje ima supervisoke količine aminokiselina koje potpomažu izgradnju mišića te pet puta više željeza od pšenice (željezo omogućuje da vam u stanice dospije više kisika, pa možete bolje vježbati mišiće).

Usto, istraživanje u časopisu Lipids in Health and Disease pokazalo je da amarant smanjuje masnoće u krvi te tako umanjuje rizik od koronarne bolesti. Uz malo sreće, mimoići će vas sudbina Asteka, koje je na kraju poharala prehlada.

Potezanje starih Grka

Tajna: Stari su Grci bili toliko ispred svog vremena da su vremeplov zamišljali kao tricikl. Pitagora je bio uzor vegetarijanstva te je prenio svoje znanje u stari Rim, gdje su Plinije stariji i Katon utemeljili pokret ljubitelja sirove hrane.

No pradjedovima u togama zapravo trebamo zahvaliti što su znanje o dobrobiti crnog vina za srce prenijeli diljem Sredozemlja, sve do južne Galije u 6. stoljeću prije nove ere. Poslije je grčki otac medicine Hipokrat savjetovao sportašima da se sami liječe dobrom pijankom.

Pravi potez: Iako vam noć provedena u birtiji neće utjerati loptu u gol, istraživanje s Instituta za genetiku, molekularnu i biologiju stanice u Illkirchu u Francuskoj pokazalo je da konzumacija crnog vina može povećati izdržljivost, pomoći vam da smršavite te vam naposljetku produljiti život. Ključni je sastojak resveratrol, spoj iz kožice grožđa za koji se misli da povećava broj organela koje proizvode energiju u mišićnim stanicama. Crni pinot sadrži najveću koncentraciju resveratrola od svih drugih vrsta vina.

Dugovječni kao na Okinawi

Tajna: Dvije riječi – Mister Miyagi. Iako je riječ izmišljenome liku koji govori zagonetke, taj djedica maše štapićima za jelo, leti po zraku i zapravo je, uz iznimku letenja, karikatura života na Okinawi.

Ljudi na tom otoku u Istočnom kineskom moru hodajući su spomenici tjelesnoj spremi i dugovječnosti s obzirom na to da su kod njih stope bolesti srca i krvnih žila, osteoporoze i raka među najnižima na svijetu. Prema riječima dr. Bradleya Willcoxa, liječnika i znanstvenika iz područja gerijatrije s Pacifičkog instituta za zdravstvena istraživanja na Havajima, Okinawa ima najviše stogodišnjaka po četvornom kilometru na svijetu.

Pravi potez Willcox i njegovi kolege upozoravaju na prehranu na Okinawi kao na “krivca” za to. I vi možete unositi više flavonoida, mnogo bjelančevina i malo kalorija počnete li jesti više bilja: napunite hladnjak zelenim povrćem i algama te se nahrdajte biljnim tvarima koje mogu pomoći u suzbijanju raka.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da manje kalorija znači dulji život. Oponašajte stanovnike Okinawe koji na dan konzumiraju 700 kalorija manje od prosječnog zapadnjaka (to je 1800 prema 2500). To znači da kad sjednete u restoran, jedete sve dok ne budete osamdeset posto siti. Tada od sebe odgurnite tanjur i tražite račun.

Unutarnji mir tibetanskih redovnika

Tajna: U 2500 godina dugoj povijesti budizma redovnici su se stresa i tjeskobe rješavali okrećući energiju uma prema unutra u pokušaju da shvate prirodu postanka. Ili to ili su se izvještili u tome da spavaju sjedećki. Kako god bilo, mentalna disciplina znači da su sposobni riješiti se depresije dubokom meditacijom, a ne, kao zapadnjaci, pokušavajući duboko razmišljati o njoj.

Pravi potez: Sibani Roy iz Britanske udruge za holističku medicinu savjetuje da se izgubite kako biste se pronašli, i to sve u hodu. “Polako i svjesno hodajte, svaki korak neka vam bude u žarištu. Udišite tri koraka i izdišite tri koraka. Sve ostalo je slučajno. Potpuna usredotočenost na čin hodanja postaje vaša meditacija.” Samo to nemojte raditi u gužvi dok idete na posao ili se vraćate s njega…

Himalajski anti-ageing

Tajna: Baš kako je otkrio i Kurt Russel u filmu Velike nevolje u Maloj Kini, te brđane s bijelim bradicama baš i nije lako smiriti. To je zato što su se posljednjih 3000 godina tovili himalajskim vučjim jagodama koje su pune antioksidansa. Legenda kaže kako su starješine dinastije Tang sagradili bunar i prekrili ga lozom vučjih jagoda. Voće je palo u bunar i svi koji su pili iz tog bunara prestali su starjeti i počeli se pentrati na planinu Parkour.

Pravi potez: Kušajte to voće ili nabavite sok u specijaliziranim trgovinama. Vučje su jagode pune polisaharida koji se bore protiv raka, a imaju i 500 puta više C-vitamina od naranči.
Želite jasno vidjeti unučad? Istraživanje što ga je objavio ugledni Journal of American Medical Association pokazalo je da dnevni unos šest miligrama luteina i zeaksantina (toliko sadrži šaka bobica) smanjuje rizik pojave senilne makularne degeneracije za 43 posto.

Seksualna prosvijećenost drevnih Egipćana

Tajna: Dok je more robova pod prijetnjom smrću slagalo kamene gromade, egipatske elite iscrpljivale su se izazovom kojem ništa ne fali: duhovnim prosvjetljenjem putem orgazma. Kako, molim? Doista, tako su to radili. Kontrolirajući disanje, cilj je bio iz tijela orgazmom izbaciti nesvrhovitu energiju te, ako uspiju to napraviti kako treba, zaslužiti vječni život.

Pravi potez: “Cijelo tijelo neka vam bude spolni organ”, savjetuje Barbara Carrellas, seksualna savjetnica i autorica knjige Urban tantra. “Udišite polako kroz nos i maknite pozornost s genitalija. Dok se približavate orgazmu, stegnite i držite stegnutim pubokokcigealni mišić (onaj mišić male zdjelice koji kontrolira tok urina), a istodobno 20 sekundi nemojte disati. Usavršite to i moći ćete zaustaviti ejakulaciju tik prije trenutka kada to više nije moguće.”

Štoviše, u studiji koja je tijekom osam godina obuhvatila gotovo 30.000 muškaraca, američki Nacionalni institut za rak otkrio je da oni muškarci koji najviše ejakuliraju imaju rizik od raka prostate gotovo trećinu manji od ostalih. Upravo je to vaša djevojka željela znati.

Mišići Istočnog bloka

Tajna: Jedna od mana željezne zavjese jest ta što se nije moglo viriti kroz nju, pa ni otkriti kako istočni blok olimpijske prvake proizvodi bućicama. Tajna? Takozvani German volume training iliti njemački trening visokog volumena. Popularizirao ga je Rolf Feser, bivši istočnonjemački trener bodybuildinga i tom tehnikom pogurnuo dosege u snazi i izdržljivosti na nove razine sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nikakvi steroidi. Ozbiljno…

Pravi potez: Njemački trening visokog volumena podrazumijeva puno ponavljanja manjim težinama radi masivnog rasta. Osim toga – i boli. “Uzmite dva tjedna pauze od svoje uobičajene rutine pa uklopite potom u nju ovo dizanje utega velikom frekvencijom kako biste iznenadili mišiće i primorali ih na brz rast”, sugerira savjetnik britanskog MH Ray Klerck.

“Radite apsolutno iste vježbe koje biste radili inače, samo težinom kojom biste komotno mogli napraviti 20 ponavljanja”, objašnjava Klerck. “Potom napravite 10 serija s po 10 ponavljanja, odmarajući se minutu između serija. To će vam izmoriti mišiće kao nikad prije, pa će se obnavljati u veće no ikada dosad.”

Mongolska izdržljivost

Tajna: Jednom davno živio u Mongoliji momčić Temudžin. Njegova su oca otrovali, a majku poslije oteli. Stoga je Temudžin promijenio ime, posvetio se hrvanju i postao dvostruko žešći Džingis-kan. “Mongolski hrvači često treniraju stojeći u rijeci i gurajući uzvodno trupce drveta”, kaže Marcus Trower, stručnjak za hrvanje i autor knjige The Last Wrestlers.

Pravi potez: U odsutnosti takvih čistih rijeka i/ili trupaca koji plutaju, pokušajte farmerski iskorak. Čučnite i preko ramena nathvatom primite ručke namještene na donju koloturu. Iz čučnja se eksplozivno podignite pa povucite ručke prema naprijed i gore pod kutom od 45 stupnjeva. “Kako biste razvili eksplozivnu snagu, koristite veću težinu i napravite 4 serije s 3 do 6 ponavljanja”, savjetuje trener Gavin Walsh.

Spartanski pobjednički mentalitet

Tajna: Bilo je to godineee… OK, sad ozbiljno, 404. prije nove ere, kad su Spartanci zdrobili Atenjane dok si rekao feta sir iako ih je bilo 10 puta manje. Kako to? Za to su bili zaslužni i uvježbanost, ali i tvrdoglavost da pobijede. Sa sedam godina dječaci su se upisivali u vojnu školu, a s 20 imali doktorat iz znanosti o neosjećanju bolova. A mislili ste da je vaš trener brutalan?

Pravi potez: Slijedite savjet dr. Marka Bawdena, psihologa s engleskog Instituta za sport, i trenirajte svoj mozak na pobjedu. “Mislite logično, a ne emotivno. Spoznajte što vam treba da budete najbolji. Prisjetite se kako ste se osjećali kad ste najbolje mogli nešto raditi i taj osjećaj cijelo vrijeme imajte na umu”, savjetuje dr. Bawden. I ne zapomažite.

Metabolizam Gaucha koji topi salo

Tajna: Južnoamerički gauchosi sa surovih planina Patagonije na kauboje iz filmova mogu gledati kao na manikirane curice. Stoljeća provedena na konjima u potjeri za stokom čeliče tijelo, pogotovo ako trebate prijeći stotine kilometara nepristupačnoga planinskog terena. Zato momci nemaju šlaufe. Stoga posebno iznenađuje kad otkrijete da gauchosi piju uglavnom uvarak od lišća, a ne nešto žestoko.

Čarobni napitak o kojemu govorimo je yerba mate, čaj od lišća svetoga grma. Taj je omiljeno piće neobrijanih momaka u pončima već stoljećima te im je omogućilo da im boravak u teškim uvjetima ne slomi leđa (ili dušu).

Pravi potez: Uputite se u ljekarnu i kupite čaj od listova biljke mate. Osim što sadrže 200 aktivnih tvari, biljnih antioksidansa, yerba mate usto je i neka vrsta medicinske kave. Zahvaljuje to mješavini ksantina (spojeva koji stimuliraju, dosta je reći), a oni, osim što nabrijavaju metabolizam, liječe i simptome astme.

U pokusu na Sveučilišta Lausanne u Švicarskoj ispitanici koji su dobili ekstrakt biljke mate povećali su količinu masti u tijelu koja se sagorijeva u energiju. Ali to nije sve. Druga studija, koju je objavio Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala je da velika količina polifenola iz biljke mate usporava rast stanica raka usne šupljine. Na sedla i čajnik u ruke!

Komentari

▲ Povratak na vrh