Na bućicama se nalazi 362 puta više bakterija nego na zahodskoj dasci

Novo istraživanje potvrđuje da su klice odvratne. Evo na što trebate obratiti pažnju – i kako da ostanete zdravi.

Bućica s kojom ste danas radili pregibe vjerojatno na sebi ima više bakterija od zahodske daske, stoji u istraživanju portala FitRated.com. Istraživači su uzeli uzorke bakterija s opreme iz tri različita lanca fitness centara. U prosjeku, trake za trčanje, sobni bicikli i slobodni utezi sadržavali su više od milijun bakterijskih stanica po kvadratnom centimetru. Drugim riječima, tipična zahodska daska na sebi ima 3200 bakterijskih stanica po kvadratnom centimetru.

To znači da prosječna bućica sadrži 362 puta više bakterija od zahodske daske. Trake za trčanje i sobni bicikli su još gori prijestupnici, sadrže 417 puta više bakterija od zahodske daske.

Naravno, nećete se od svih bakterija razboljeti. Ali više od 70 posto bakterija nađenih na fitness opremi je potencijalno štetno za ljudsko zdravlje. Neke od bakterija mogu uzrokovati upalu pluća ili infekcije kože, ušiju, očiju ili dišnog sustava.

Kako biste ostali zdravi za vrijeme treninga, prebrišite opremu sredstvom za dezinfekciju prije i nakon upotrebe. Uz to izbjegavajte dodirivanje lica tijekom treninga te dobro operite ruke toplom vodom i sapunom odmah nakon treninga, kaže dr. Donald Schaffner, mikrobiolog i profesor na Sveučilištu Rutgers.

Komentari

▲ Povratak na vrh