Malena kao kesten, a uzrokuje svemirske probleme!

Kada ste zadnji put pregledali svoju prostatu?

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema broju umrlih od raka Hrvatska je, nažalost, pri samom vrhu u Europi. Po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj jest rak prostate, a na 8. je mjestu svih uzroka smrtnosti kod muškaraca.

Ova muška spolna žlijezda čiji sekret je dio ejakulata, a koji je bogat fruktozom i proteinima te hrani spermije i podržava njihovu pokretljivost, malena je poput kestena zbog čega je mnogi zovu kestenjača. Prostata je u neposrednom odnosu s mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te vrlo bitna za plodnost muškarca.

Zanimljivo je kako je prostata pri rođenju velika kao zrno graha. Ona sporo raste, ali se u pubertetu naglo povećava do prosječne dimenzije 3.5 x 4.5 x 2.5 cm i težine između 16 i 22 grama. Do sredine 40-ih godina života uglavnom miruje, a onda se opet počne povećavati zbog umnožavanja stanica (benigna hiperplazija ili dobroćudno povećanje prostate). Uvećanje prostate vrhunac postiže u devetom desetljeću života i pronađeno je u 88% histoloških uzoraka. 

‘To je vrlo važno znati jer se i rak prostate, drugi po učestalosti zloćudni tumor u Hrvatskoj, češće javlja s godinama starosti. Naime, on se pojavljuje gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina, dok je najčešći broj oboljelih oko 60. godine života’, objašnjava urolog dr. Antonio Plešnar iz Čakovca.
Zato ističe koliko je važno da svaki muškarac iznad 40. godine napravi redoviti pregled prostate kod urologa jer u slučaju ranog otkrivanja ovog raka njegovo izlječenje doseže čak 98 posto!!! 

Čak i kad se mikroskopskim putem otkriju zloćudne stanice svega 3% oboljelih umire od raka prostate. Naime, on toliko sporo raste da, kako je to jedan liječnik opisao: “Mnogi muškarci umiru s rakom prostate, a ne od raka prostate”! Naravno, u rizičnu skupinu spadaju svi muškarci kojima je bilo tko u obitelji imao neki rak.  

‘Rak prostate u početnoj fazi nema simptoma. No, kako se zloćudno tkivo razvija ono uzrokuje sužavanje mokraćne cijevi te probleme s mokrenjem, posebno noću. Uz otežana mokrenje javljaju se i bolovi te pečenje prilikom mokrenja, a u kasnijem stadiju i krv u urinu. No, da bi bili sigurni kako se ne radi o upali prostate, prostatitisu, potrebno je napraviti detaljan pregled. Postoji nekoliko načina na koji se on radi; od digitorektalnog pregleda, određivanja vrijednosti PSA (prostata specifični antigen), ultrazvučne pretrage, biopsije…’, objašnjava dr. Plešnar. 

Isto tako, preporuča se jesti više namirnica bogatih likopenom, alfa i beta karotenom i luteinom, poput rajčica, špinata, bundeva, lubenice i citrusa jer smanjuju rizik od razvijanja raka prostate, dok se s druge strane preporuča izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode za koje je utvrđeno da pospješuju razvoj tumornih stanica.

Ovaj sadržaj napravljen je u suradnji s Pliva Hrvatska

 

Zašto je važno obaviti sistematski pregled? 

Sedam namirnica koje će nabildati vaš – libido!!! 

Kako vježbanje utječe na vaš “ponos”?

Komentari

▲ Povratak na vrh