Loše spavate? Mi znamo kako spavati poput – male bebe!

Spava vam se? Nema problema. Ali ako se ne možete probuditi na vrijeme, to već jest problem. Imamo rješenje u tri koraka

1. Pripremite se

Iskoristite dnevno svjetlo
Startajte kako treba: sunčevo svjetlo pokreće vaš organizam. Stoga odmah nakon zvonjave budilice podignite rolete. Postavite noćnu svjetiljku Stavite je u zahod da se ne biste posve razbudili budete li morali mokriti. Ili uložite novac u svjetleću dasku (fora izgleda).

Ostanite budni
Sat kaže da je vrijeme za počinak, ali vama se ne spava? Ostanite budni dok vam prirodni sat ne kaže da je vrijeme za spavanje.

 

2. Spavanac

Isključite grijanje
Bolje spavate kad je zrak u spavaćoj sobi hladniji, stoga štedite na računu za grijanje i isključite radijatore prije spavanja.

Izbacite Reksija
I mi volimo pse, ali ne u spavaćoj sobi. Postavite na vrata spavaće sobe zaštitnu ogradu za bebe, to će ga držati podalje od kreveta.

Slušajte glazbu
Slušanje glazbe prije spavanja rezultira kvalitetnijim snom jer ćete se fokusirati na nešto drugo osim na svoje misli. Držite se instrumentala.

Zaboravite sat
Digitalni sat sa svjetlećim brojkama nije vaš prijatelj: kad se usred noći probudite, spoznaja o tome koliko je sati može djelovati stresno i razbuditi vas.

 

3. Ako ne možete zaspati

Opustite se
Probajte progresivno opuštanje mišića: krenite od nožnih prstiju prema gore, napinjući i opuštajući svaki mišić u tijelu.

Spas u zadnji čas
Ako nema druge, uzmite tablete za spavanje, ali minimalnu dozu, i tako mozgu dajte do znanja da je vrijeme za spavanje.

 

SAVJET VIŠE
Zašto nas cuga katkad razbudi?
Čašica prije spavanja može vas uspavati, ali i razbuditi. Zašto? Piće potiče obrazac spavanja pri kojem prvo padnete u dubok san, pa se poslije razbudite. Osim toga, kad preradi alkohol (što se dogodi brzo), mozak očekuje dalji dotok sedativa – koji više ne dolazi. Dajte metabolizmu vremena da ‘odradi’ alkohol prije nego što pođete u krevet (jedan sat po piću).

Komentari

▲ Povratak na vrh