Liječnici su izdali upozorenje zbog nove ulične LED rasvjete

Američka medicinska udruga (AMA) tvrdi kako određene žarulje noćnu vožnju čine opasnom.

Pojava LED rasvjete na ulicama mogla bi ugroziti sigurnost na cesti, upozorava američka medicinska udruga (AMA). U javnom priopćenju, skupina liječnika upozorava kako LED rasvjeta može poremetiti vid ako vozite po noći.

Ova vrsta rasvjete sve češće se pojavljuje na ulicama jer je jeftinija i energetski učinkovitija od običnih žarulja. LED rasvjeta čini oko 10 posto ulične rasvjete u Americi, a taj broj se planira povećati.

LED rasvjeta je mnogo jača od tradicionalnih žarulja: mnoge svijetle snagom od 3.000 Kelvina ili više, dok su uobičajene žarulje snage 2.100 Kelvina. (Kelvin je mjera koja označava boju žarulje. Što je broj veći to je svjetlo hladnije i jarkije.)

Taj skok u jačini svjetla može biti problematičan kada je riječ o noćnoj vožnji, kaže dr. Thomas N. Gorry, profesor kliničke oftalmologije na fakultetu Penn Medical.

Kada je vani mračno, zjenice vam se prošire kako bi više svjetla moglo proći kroz njih i tako vam omogućiti da bolje vidite. Inače je to dobra stvar. Ali kada prolazite pored LED rasvjete, veća količina svjetlosti može preopteretiti proširene zjenice. Isto vrijedi i za automobile koji vam dolaze u susret s uključenim dugim svjetlima.

Kada se to dogodi, doživite bljesak koji može biti bolan i poremetiti vam vid zbog čega ćete biti primorani žmirkati. Francuska studija iz 2015. otkrila je kako trećina ljudi izloženih intenzivnoj uličnoj LED rasvjeti doživi uznemirujuće bljeskanje, a neki su ga čak opisali „nepodnošljivim“.

Čak i taj djelomičan ili privremeni gubitak vida može vas dovesti u opasnost od prometne nesreće. AMA poziva inženjere da koriste LED rasvjetu od 3.000 Kelvina ili manje, te da je pravilno prekriju kako bi se rizici smanjili.

U međuvremenu, pripazite na LED rasvjetu dok vozite. Ona emitira plavu svjetlost, dok su normalne žarulje žućkastog tona. Ako osjećate zamagljenje vida ili nelagodu uzrokovanu svjetlom, pobrinite se da imate kapi za oči u automobilu i upotrijebite ih prije noćne vožnje. Suhe oči pogoršavaju noćni vid i bljeskove, jer vam vlaga u očima pomaže da se fokusirate.

Vjerojatno ste vidjeli reklame za sunčane naočale sa žutim ili narančastim staklima namijenjene za noćnu vožnju – ali nije ih pametno koristiti, kaže dr. Gorry. Čak i lagano zatamnjena stakla pogoršavaju vid noću.

Komentari

▲ Povratak na vrh