Kvaliteta vaših plivača na vrhuncu je…

Otprilike 15 posto parova ima probleme sa začećem, a u najmanje trećini slučajeva za to je kriva frajerova sperma, navode Nacionalni instituti za zdravlje. Stoga na posao

Kvaliteta sperme na vrhuncu je zimi i u rano proljeće, pokazala je izraelska studija, a najviše šansi za uspjeh imate tijekom vikenda s niskom razinom stresa. Dr. Ashok Agarwal, kaže voditelj reproduktivne medicine na Clevelandskoj klinici.

Doktor također objašnjava kako četiri promjene u stilu života mogu povećati vjerojatnost da ćete produžiti obiteljsku lozu:

Podignite svoj broj

U tipičnom ejakulatu može biti 15 do 150 milijuna spermatozoida. Da maksimalizirate svoj potencijal, morate se znojiti i izvan spavaće sobe, kaže Agarwal. Na Harvardu su ustanovili da su muškarci koji su najviše vježbali imali 33 posto veći broj spermija nego oni koji su vježbali najmanje. Vježbanje, naime, pomaže da se sagori salo, a istodobno pumpa testosteron.

Dajte im mobilnost (čuvajte se mobilnih telefona)

Vaša sperma mora ispuniti misiju u 12 do 14 sati; toliko jajašce kad se otpusti ostaje sposobno za život. Uspjeh ovisi o njihovim plivačkim sposobnostima. Zato im pomozite: spustite smartphone. U studiji Clevelandske klinike muškarci koji su se najviše služili mobitelom imali su smanjenu pokretljivost spermija, možda zbog elektromagnetnog zračenja.

Neka ostanu živi

Spermatozoidi nisu savršeno oblikovani. Zapravo, 90 i više posto „plivača“ prosječnog tipa može biti previše deformirano da bi mogli prodrijeti u jajašce. Za to se može kriviti višak slobodnih radikala, kaže dr. Agarwal. Jedno je od rješenja konzumiranje hrane bogate likopenom, kažu harvardski znanstvenici. (Za brzu dozu, jedite umak od rajčica: 1 šalice sadrži ga 8500 mikrograma.)

Izbjegnite defekte

Vaši nosioci gena moraju ostati živi – na što utječe izbor lubrikanta. Čak i oni za koje se tvrdi da su potpuno prirodni mogu sadržavati kemikalije koje su dovoljno kisele ili alkalne da otruju vaše „plivače“. Neki brandovi čak mogu u 30 minuta zbrisati 72 posto njih, upozoravaju australski znanstvenici. Spasite ih proizvodima koji su napravljeni za poticanje razmnožavanja ljudi. Neki se nalaze u ljekarnama.

Komentari

▲ Povratak na vrh