Koliko dugo namirnice mogu izdržati u vrućem automobilu?

Dugo zadržavanje u gradu dok obavljate poslove, moglo bi biti pogubno za namirnice.

Ako ljeti odlazite u nabavku namirnica, bilo bi bolje da se to ne pretvori u cijeli dan. Visoke temperature pretvaraju tek kupljene namirnice u tempiranu bombu za razvoj štetnih bakterija. Razmislite o ovome: nikada ne biste držali namirnice u metalnoj kutiji i ostavili ih na suncu, zar ne?

Kada ih spremite u auto, činite upravo to.

Tijekom ljetnih vrućina, temperatura u unutrašnjosti automobila može dosegnuti i 77 stupnjeva, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To nisu baš idealni uvjeti za meso, ribu, piletinu ili mliječne proizvode.

Dakako, ta brojka počinje opadati čim otvorite prozor ili upalite klimu.

No, u automobilu je još uvijek dovoljno toplo da se razviju bakterije od kojih se možete razboljeti.

Koliko vremena imam prije nego što se pakiranje pilećih filea ili tetrapak mlijeka počne kvariti?

Odgovor ovisi o tome gdje živite i kakvi su klimatski uvjeti, kaže Deirdre Schlunegger, direktorica neprofitne organizacije javnog zdravstva STOP Foodborne Illness.

Ipak to nije toliko bitno. „Vrućina je dobar posrednik za razvoj bakterija, stoga vam je u interesu da je izbjegnete koliko možete. Što manje vremena trebate do kuće, to bolje“, kaže.

To znači da ne biste trebali usput otići u banku ili odlutati na rasprodaju nakon kupovine namirnica.

„Ako trebate obaviti više stvari u istom danu, kupovinu namirnica ostavite za kraj“, kaže Schlunegger.

Također morate pametno kupovati i spremati namirnice. Kada ste u trgovini, tek na kraju kupite meso i mliječne proizvode kako bi oni što manje vremena proveli izvan hladnjaka. Nakon što platite, rashlađene namirnice spremite u posebnu vrećicu s izolacijom.

Čeka vas dug put do kuće? Možda bi bilo pametno da namirnice držite u prijenosnom hladnjaku kako biste ih zaštitili od topline. Kada sjednete u auto, stavite namirnice na stražnje sjedalo, predlaže Schlunegger. Čak i ako nemate upaljenu klimu, u tom dijelu automobila je hladnije nego u prtljažniku.

Krenite ravno kući i sve namirnice što prije pospremite u hladnjak i zamrzivač. Ovo možde djeluje ekstremno, ali je bolje od trovanja hranom.

Komentari

▲ Povratak na vrh