Kojom hranom možete ‘prevariti’ gene i razne bolesti?

Kvalitetu života određuju nam prehrana, fizička aktivnost, misli i emocije - redoslijed možemo i obrnuti, a gene možemo prevariti!

Tvrdi to mag. farmacije Ivna Štulić koja je o tome napisala i knjigu u kojoj otkriva kako stubokom promijeniti loše navike, odbaciti lijekove i u prirodi pronaći saveznika. Naime dok je raditi u struci mislila je kako lijekovi liječe sve i bila je jako sretna da je odabrala tako human poziv. No, godine i iskustvo te sve veća dostupnost informacija uvjerili su je da je zdravlje u našim rukama i da kvalitetu života ne određuju lijekovi nego prehrana, fizička aktivnost, um (misli i emocije), a geni se mogu ‘zeznuti’!
Vijest o magistri koja ponekad umjesto lijeka preporuči malo više kretanja, salatu i žitarice umjesto šnicle ili orašaste plodove umjesto čipsa, brzo se proširila među brojnim ljubiteljima prirode i svima u potrazi za zdravljem, a kada je Ivna napisala knjigu ‘Nismo se rodili da budemo bolesni’, vrlo je brzo postala jedna od najtraženijih na tržištu.

Žitarice – hrana za mozak
Njezine omiljene žitarice su proso, heljda, zob, kvinoja i amarant. Sve su to lužnate, bezgluteinske žitarice, koje neće izazvati upalne procese u tijelu. U knjizi su potanko navedeni i načini pripreme tih žitarica i jednostavni recepti. Tako je proso idealno za regeneraciju crijevne flore i jača imunitet, a pored vrijednih vitamina i minerala zaslužno je i za stvaranje serotonina – hormona sreće! To je žitarica koju zovu hranom za mozak, a budući da sadrži i silicij (potreban za zdravlje kose, kože i noktiju) dobila je naziv ‘žitarica ljepote’. No, valja pripaziti kod problema sa štitnom žlijezdom i konzultirati se s liječnikom.
Heljda je, pak, korisna u mršavljenju, lako je probavljiva i bogata vlaknima. Po svom bogatstvu vitamina i minerala idealna je hrana za mozak i zdravlje srčanožilnog sustava. Svoje će mjesto naći u kašama, kruhu, pecivu, raznim varivima i palačinkama.
Od ulja najbolja su ona ekstradjevičanska, bučino, maslinovo i kokosovo. U knjizi su spomenute i chia sjemenke, koje kao i konoplju, spisateljica svrstava u ‘super hranu’! Avokado, alge, goji bobice, češnjak, đumbir, kurkuma, klice, tek su neki od njezinih prijedloga za zdravu probavu, koja je ključ zdravlja! Uostalom, ayurvedska medicina kaže da su nepravilna prehrana i loša probava uzrok skoro svake bolesti.

Nikad nije kasno za preventivu!
Bez obzira što nikada nije kasno promijeniti način života, najbolje je s tim započeti što ranije, čak u djetinjstvu! A u šezdesetima se možemo osjećati neusporedivo bolje nego u četrdesetima! 
Magistra Štulić izdvaja citat američkog naturopata Herberta Sheltona; ‘Bolest ima samo jedan lijek, a to je: ukloniti uzrke oštećenja zdravlja. Dijetalna kura koja ne uklanja lošu naviku, ne ispravlja lakomost i pretjeranost, ne odgaja pacijenta da nadvlada svoje negativne emocije, ne uzima u obzir odmor i san, svježi zrak i sunce, tjelovježbu i čistu vodu, jednaka je liječenju penicilnom i streptomicinom.’

Alga spirulina – Ivnina omiljena namirnica!
Ima Ivna i svoje ‘ljubimce’ među namirnicama. Često zna reći da se igrom slučaja nađe na pustom otoku sa sobom bi ponijela algu Spirulinu. Uz sve drugo (hrana, dodaci prehrani kao što su vitamin C i lutein) ona misli da je ta alga pridonjela da je sačuvala stanice oka od degenerativnih promjena. Dioptrija joj je u šezdesetima gotovo ista kao u studentskim danima!
Spirulina luži organizam, hrani, detoksicira i prirodni je čistač crijeva (sadrži puno vitamina B12), pravo je bogatstvo željeza (oko 50 puta je bogatija od špinata), 25 puta više antioksidansa (beta-karotena) nego sirova mrkva, više bjelančevina od soje, mesa, ribe i jaja… Zbog sadržaja velike količine GLA kiseline krasi ju naziv ‘majčino mlijeko planete’.
Uz spirulinu organizam dobije gotovo sve hranjive sastojke, pa ne čudi da je hrana za astronaute, sportaše, trudnice, malu djecu…

Komentari

▲ Povratak na vrh