Kako zauvijek spriječiti nastanak žuljeva

Bilo da trčite maraton ili morate razgaziti nove cipele, isprobajte ovaj trik kako bi vam stopala bila bez žuljeva.

Nanošenje trake može spriječiti nastanak bolnih žuljeva. Znanstvenici su otkrili da prekrivanjem pojedinih dijelova stopala papirnatom kirurškom trakom prije utrke, kod ultra-maratonaca smanjuje pojavu žuljeva za 40 posto. Tu traku možete naći u mnogim drogerijama na odjeljku sa stvarima za prvu pomoć.

U stvari, samo 23 posto trkača je dobilo žuljeve na području koje je bilo prekriveno trakom, u usporedbi sa 63 posto onih koji su žuljeve dobili na područjima koja nisu bila prekrivena trakom. (Ostalih 17 posto je imalo dovoljno sreće da uopće nisu dobili žuljeve.)

Žuljevi se pojavljuju kada se stanice kože oštete i razdvoje, zbog nekog predmeta koji uzrokuje trenje – npr. cipele – kada se koža trlja o taj predmet.

Glatka, klizava površina papirnate trake smanjuje trenje, što smanjuje iritaciju kože koja je ispod trake, kaže autor studije dr. Grant Lipman.

Iako je studija bila usmjerena na ultra-maratonce, rezultati se mogu primijeniti na svakome tko je sklon žuljevima, bilo da otrčite nekoliko krugova za vrijeme pauze za ručak ili isprobavate nove cipele.

„Zalijepio sam malo trake ispod gležnja prošli tjedan, jer me inače te cipele svaki put nažuljaju na istom mjestu“, kaže dr. Lipman.

Vaš potez? Prekrijte dijelove kože koji su skloni žuljevima s komadićem trake, veličine 2,5 centimetra, svaki put prije trčanja ili planinarenja. Također koristite traku i kada trebate razgaziti nove cipele ili sandale, a prestanite ih koristiti kada vam cipele postanu udobne.

Ako niste sigurni koji dijelovi stopala su vam najosjetljiviji, probajte zalijepiti nožne prste, pete, gornji dio stopala ili donji dio stopala – to su najčešća područja na kojima su se pojavljivali žuljevi tijekom istraživanja.

Mazanje stopala hidratantnim losionom kako bi koža ostala meka, saniranje starih žuljeva i podrezivanje noktiju na nožnim prstima također sprečava pojavu novih žuljeva, kaže dr. Lipman.

Komentari

▲ Povratak na vrh