Kako vino postaje neprijatelj vašeg tijela – ako vježbate?

Ne brinite, imamo i dobre vijesti!

Vino je dobro za razinu kolesterola u krvi, ali ako vježbate i želite smršaviti, vino (ili bilo koji alkohol) postaje neprijatelj vašeg tijela.

Naime, nakon konzumacije alkohola tijelo neće otopiti masti do 24 sata, što posebno vrijedi za sve one koji drugo jutro žele vježbati da bi se riješili ‘posljedica’ prethodne burne večeri. Alkohola ima puno u praznim kalorijama – kalorijama koje nemaju nutricionu vrijednost. Oni koji nisu umjereni u alkoholu riskiraju bolesti srca, jetre pa čak i nekih vrsta raka želuca. Uz sve to velika je vjerojatnost da ćete nakupiti višak kilograma.

Studije su pokazale da oni koji su umjereni u alkoholu imaju dobru razinu kolesterola u krvi. Iako su rađena mnoga istraživanja, rezultat je uvijek u korist vina. Ali ipak ključ svega je umjerenost.

Naime, dok se tijelo rješava toksina iz alkohola, metabolizam je praktično ugašen. Energija koju metabolizam inače koristi za otapanje masti i kalorije se sada usmjerava prema jetri i debelom crijevu da pomogne tim toksinima da izađu iz tijela. Taj proces može trajati od 12 do 24 sata ovisno o vašoj veličini i težini tijela nasuprot masnoćama i količini alkohola koju ste popili večer prije.

Stoga, najbolji način uživanja u vinu ili u bilo kojem drugom alkoholnom piću i ostati fit je planiranje. To znači vježbati prije izlaska van, da bi se podigla razina metabolizma prije umjerenog uživanja u alkoholu tako da se još uvijek značajna količina kalorija može uništiti.

Komentari

▲ Povratak na vrh