Kako vaš život može utjecati na vaš testosteron?

I društveni čimbenici i zdrave navike mogu promijeniti vaš testosteron. Provjerite od čega on varira

Internet je pun podataka o testosteronu, a pun je i lažnih vijesti. I zbog tog pretpostavljanja i mamipara ljudi pogrešno zaključuju koješta. Na svoje razine testosterona muškarci stavljaju veliko psihološko breme: nizak testosteron trebao bi značiti da ste na neki način manje muževni; visok testosteron znači da ste praktično Filip Hrgović.

I tu griješimo. Postoji malo dokaza za te stereotipe. Nisko ne znači automatski da ste slabi ili penzioner. Visoki ne jamči mišiće niti olimpijsku sportsku izvedbu.

Usto, niska koncentracija možda neće dugo biti niska. Možda je samo znak da niste bili nježni prema sebi. Visoka vrijednost također ne znači da ste stvoreni kako biste bili agresivni. Sve dok je vaša koncentracija testosterona u normalnome rasponu, a on je doista širok, visok broj nije ništa bolji od niskog, pa ni obrnuto.

Ovo su neki od faktora koji mogu utjecati na njegovu razinu:

POZITIVNA POTKREPA
U novoj knjizi o muškom spolnom hormonu znanstvenice Rebecca M. Jordan-Young, medicinska sociologinja sa Sveučilišta Columbia, i Katrina Karkazis, antropologinja sa Sveučilišta grada New Yorka, ističu da razine testosterona rastu i padaju ovisno o povratnim informacijama. Na poljskom Institutu za sport i istraživanje pokazalo se da igrači ragbija nakon gledanja uspješne utakmice i pozitivne potkrepe imaju 50 posto viši testosteron u usporedbi s ragbijašima kojima se puštalo pogreške te ih se kudilo.

PODIZANJE UTEGA
Treninzi snage mogu podignuti testosteron, kratkoročno. Aerobno vježbanje to ne čini kod muškaraca normalne kilaže, kaže dr. Jesse Mills, ravnatelj klinike za muško zdravlje na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu. Međutim, Jordan-Young i Karkazis proučile su istraživanja i kažu da same razine testosterona nemaju veze sa sportskim rezultatima.

KOLIKO SE NASPAVATE
Jedno je istraživanje pokazalo da testosteron tijekom dana opadne 10 – 15 posto ako muškarci tog tjedna noću spavaju pet sati i kraće.

AKO STE TATA
Muškarcima razine testosterona padnu kad postanu očevi, no zvuk djetetova plača može ih povisiti.

PRETJERANA KILAŽA
Vaše salo pretvara testosteron u estrogen. (Više o tome na sljedećoj stranici.)

 

Komentari

▲ Povratak na vrh