Kako širina vrata utječe na zdravlje vašeg srca

Ukoliko je opseg vašeg vrata veći od ovog broja, možda vaša prsa kriju problem.

Ako ne možete zakopčati ovratnik na košulji, možda ste suočeni s većim problemom od neurednog izgleda: prema novom istraživanju provedenom u Brazilu, momci koji imaju široke vratove, u većoj su opasnosti od bolesti srca.

Nakon analize gotovo 4000 muškaraca, istraživanje je pokazalo da prosječna širina muškog vrata iznosi 38 centimetara.

Za svako povećanje opsega vrata od 2,5 cm – kao, primjerice, kada uspoređujemo tipa s normalnim vratom s onime s vratom od 40 cm – muškarcima se za 32% povećavala vjerojatnost da će imati problema s inzulinskom rezistencijom, 24% da će imati povišeni krvni tlak, 50% za povišene trigliceride te 22% da će imati snižene vrijednosti korisnog HDL-kolesterola.

Masne naslage na vašem vratu mogu proizvesti upalne tvari koje mogu dovesti do nakupljanja plakova na karotidnim arterijama, što djeluje pogubno na zdravlje vašeg srca, kaže dr.  Cristina Baena.

Budući da je ova povezanost vjerojatno rezultat suvišnog masnog tkiva koje visi nad vašim ramenima, muškarci čiji su vratovi širi zbog snažnih trapeznih mišića vjerojatno ne podliježu sličnom riziku.

Vaš potez: uzmite krojački metar i provjerite u kakvom je stanju vaš vrat.
Ako je broj veći od 38,86 centimetara, posjetite svog liječnika kao mjeru opreza, kaže Baena.

Možda će htjeti provjeriti vaš krvni tlak i napraviti krvne testove kako bi ustanovio razinu šećera i kolesterola u krvi. U istraživanju koje je provela dr. Baena, muškarci s opsegom vrata većim od tog broja imaju 3 ili više čimbenika rizika za bolesti srca.

Komentari

▲ Povratak na vrh