Kako se ne udebljati nakon prestanka pušenja?

Kad jednom počnemo razmišljati o prestanku pušenja, ovo pitanje nam nije presudan razlog zašto ne bi trebalo prestati pušiti, ali je često posljedica. Može li se spriječiti nabacivanje kilograma?

Zbog čega se zapravo debljaju ljudi koji prestanu pušiti? Zbog promjene u crijevnoj flori. To je odgovor koji je ponudilo švicarsko istraživanje.

Vaš je probavni trakt dom više od 100 trilijuna mikroorganizama, uglavnom bakterija, koje direktno utječu na vaš metabolizam. Kad prestanete pušiti, sojevi bakterija koje su do tada bile premoćne zamjenjuju sojevi bakterija koje bolje prerađuju i iskorištavaju hranu. Također vam i apetit odjednom naraste. Tako tijelo počne odjednom dobivati više energije i hranjivih tvari te se počne i debljati. Disbalans bakterija u kojem se novopečeni nepušač nalazi s jedne je strane pozitivan za zdravlje jer tijelo dobiva znatnu dozu nutrijenata, a s druge strane donosi dodatni problem – debljanje.

Na sreću znanstvenici nude i pomoć koja se nalazi u promjeni načina prehrane. Pokušajte njegovati “dobre” bakterije i time potisnite one “loše” pa time ponovno uspostavite ravnotežu crijevne flore.

Dobrima možete pogodovati na dva načina

Prvo, možete konzumirati probiotike, korisne bakterije kojih ima u jogurtu, nekim vrstama mladog sira, kiselom kupusu i kefiru.

Drugo, možete unositi prebiotike – specifična vlakna kojima se goste dobre bakterije u vašem debelom crijevu. Prirodno su njima bogate mahunarke, poriluk, luk i češnjak, a sve češće se takvim vlaknima obogaćuju jogurti, proteinske pločice i niz drugih prehrambenih proizvoda. Kad ih dobre bakterije razgrade, stvara se niz tvari. Jedna je od njih acetat, masna kiselina kratkog lanca koja aktivira receptore na površini stanica u crijevima – što rezultira jačim lučenjem leptina, hormona koji pospješuje sagorijevanje sala, a umanjuje osjećaj gladi.

(IS)KUŠAJTE  -Nastojte svakodnevno unijeti 5 do 10 g prebiotičkih vlakana iz spomenutih cjelovitih namirnica te prehrambenih proizvoda obogaćenih njima (među sastojcima na etiketi potražite inulin i izomalt-oligosaharide). Usto, svaki dan pojedite porciju fermentirane hrane, na primjer čašu kefira ili jogurta.

Preporuka: Pušenje je uzrok u 9 od 10 slučajeva raka pluća – riješite se loše navike!

Preporuka: Može li hipnoza pomoći u prestanku pušenja?

Komentari

▲ Povratak na vrh