Kako prepoznati (i izbjeći) situacije u kojima se lako otrovati hranom

Vodite se ovim savjetima kako više nikad ne bi proveli noć buljeći u dno zahodske školjke.

Nema ništa gore od cjelonoćnog gledanja u zahodsku školjku. S druge strane, povraćanje je način na koji se tijelo rješava štetnih bakterija. Kako znati je li povraćanje bilo uzrokovano bakterijom ili nečime što se pojeli? Nažalost, ne možete to znati na temelju simptoma, ali bit će vam jasnije kada se sjetite što ste jeli zadnjih par dana.

Donosimo vam 4 znaka da ste postali žrtvom sumnjive hrane.

1. Salata od krumpira imala je sumnjiv okus – i bila je topla

Ljetno roštiljanje je plodno tlo za bolesti uzrokovane hranom – isto vrijedi za punjena jaja, pečenu piletinu i svu ostalu kvarljivu hranu, kaže Lisa Ganjhu, gastroenetrologica i profesorica medicine u kliničkoj bolnici Langone u New Yorku.

“Morate pripaziti na kojoj temepraturi se nalaze namirnice te one hladne održavati hladnima, a tople toplima.“

Najbolje pravilo: kvarljive namirnice držite izvan hladnjaka najduže dva sata (jedan sat ako je temperatura zraka 32 stupnja ili viša), prema portalu Foodsafery.gov.

Ako niste sigurni u neku hranu, radije je izbjegnite – odete li s roštilja gladni, spasit ćete se neželjenih posljedica.

2. Postoji samo jedna posuda za piletinu, ista u kojoj je stajala sirova i u koju će se staviti pečena

Čak i ako pečete meso dok nije jako pečeno (sigurna unutarnja temperatura mesa je 74 stupnja za perad, a 63 stupnja za crveno meso – da, termometar je nužan), bitno je kako s njim postupate nakon pečenja.

Primjerice, ako pečenu piletinu stavite u istu posudu u kojoj je stajala sirova, E. coli vam je za petama.

“Trebate koristiti i različite daske za rezanje; ne želite prenijeti bakterije sa sirovog mesa na povrće.“

Bitno je i pohranjivanje hrane. Ako sokovi iz sirovog mesa, koji su krcati bakterijama, kapaju na hranu koja je spremna za jelo, zarazit ćete ju.

Umjesto da pakiranje sirovog mesa stavite direktno na policu, prvo ga stavite u plastičnu vrećicu ili posudu, predlaže Ganjhu.

3. Pili ste vodu, a niste smjeli

Zabačena područja koja nemaju dobro razvijenu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu mogu imati zagađenu vodu od koje se možete razboljeti. No, problem nije u pijenju zagađene vode.

“Izbjegavajte salatu i ostalo sirovo voće i povrće koje je uzgajano na tlu gdje voda nije čista, osim ako ne upotrebljavaju pročišćenu vodu“, kaže Ganjhu.

Dodatan savjet za sve koji često putuju: uvijek sa sobom nosite probiotike.

“Putovanje i konzumiranje krive hrane mogu iziritirati želudac, a probiotici to mogu smanjiti i ubrzati oporavak.“

4. Ostaci hrane koju ste podgrijali bili su još djelomično hladni

Možete se razboljeti čak i od hrane koja je termički obrađena, ispravno pohranjena u hladnjak a zatim podgrijana, ako je ne podgrijete ispravno. “Hrana je mogla doći u doticaj s bakterijama i u hladnjaku.“

Stoga, kako biste uništili potencijalne bakterije morate podgrijati hranu u mikrovalnoj na 74 stupnja ili više. I pratite uputstva za vrijeme pripreme na zamrznutim proizvodima.

Njihova svrha je da se namirnica jednako termički obradi iznutra kao i izvana – ne da vas spriječi da opečete jezik.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh