Kako možete ojačati imunitet – glazbom?

Ne budite nevjerne Tome, stvar doista funkcionira!

Niz istraživanja proučavao je kako glazba utječe na imunosni sustav. Premda je to relativno novo područje istraživanja, a rezultate treba interpretirati s oprezom, većina ih je pozitivna, navode iz Hrvatskog društva skladatelja:
“Čini se da slušanje glazbe može potaknuti biokemijske promjene u tijelu, koje se tiču endorfina, kortizola, adrenokortikotropnog hormona, interleukina-1 i imunoglobina A u izlučevinama.”

Na terenu je to 2008. pokazao i dr. Ronny Enk s Instituta Max Planck. Njegov je tim testirao 300 ljudi: polovina je 50 minuta slušala veselu, plesnu glazbu, a druga polovina neke nasumične tonove. Razine hormona stresa, kortizola, značajno su opale onima na plesnim melodijama, a porasle količine protutijela imunoglobulina A, prve linije obrane od bolesti.

Čak i kad vas spopadne infekcija, klasična glazba može ohrabriti vašu imunosnu bojnu da porazi neprijatelja. Dr. Frances le Roux je s pomoću Bachova Magnificata poboljšao imunitet i snizio hormone stresa oboljelima od upale pluća. Polovina od 40 ispitanika terapiju je dobivala u tišini, a polovina uza zvuke glazbe u pozadini: krvni su testovi pokazali blagotvorne učinke Bacha na raspoloženje, imunost i hormone.

Komentari

▲ Povratak na vrh