Kako izvaditi iver iz prsta u jednom komadu

Nemojte bjesomučno kopati – pratite ova tri jednostavna koraka.

Iveri ili špranje su komadići stranog tijela – najčešće drva, ali može se raditi i o trnu, plastici ili metalu – koji probiju kožu i ostanu ispod nje. Iritantni su, a čak i sićušan komadić može biti iznenađujuće bolan. Zbog toga ga želite odstraniti: izvadite ga naglo, čisto i u jednom komadu, tako neće ostati zaostalih djelića, kaže dr. Derick.

Kada vam ispod kože ostanu djelići predmeta, tijelo će ga prepoznati kao strano tijelo i napasti ga kako bi vas zaštitilo. Rezultat toga je širenje upale što uzrokuje još jaču bol.

“Tijelo bi čak oko tog područja moglo napraviti ožiljak, uzrokujući bolan čvor u koži“, kaže Derick.

Čisto vađenje ivera spriječit će ovakve pojave. Pratite ova jednostavna tri koraka kako biste naučili pravilno izvaditi iver.

Važna napomena: ako vam se iver zabio na nezgodno mjesto – recimo ispod nokta – vađenje prepustite stručnjacima. Špranje na kompliciranim područjima treba pravilno tretirati kako ne bi došlo do infekcije.

 1. Smočite se

Namačite to područje u toploj vodi minutu, dvije kako bi koža omekšala.

Ako se iver nalazi u prstu ili stopalu, možete potopiti to područje pod vodu.

Za veće površine poput noge, poslužite se toplim oblogom.

 2. Pripremite alat

Vidite vršak ivera kako proviruje iz kože? Ako da, preskočite ovaj korak. Ako je iver u potpunosti ispod površine kože, trebate mu malo pomoći da izađe. Pronađite tanku iglu i prebrišite je alkoholom kako bi je sterilizirali.

Vrhom igle napravite malu rupicu u koži iznad ruba ivera, kako biste ga mogli dohvatiti. Ne želite raskopati kožu: stvorit ćete si ranu koja je podložna infekcijama.

Ako je teško dostupno – primjerice, jedva ga vidite, ili nakon ga jednog ili dva pokušaja s iglom ne uspijevate izvaditi – obratite se liječniku.

 3. Izvucite ga

Kada vidite vršak koji izvire iz kože, primite ga pincetom što bliže površini kože. Zatim ga izvucite u smjeru u kojem izviruje. Ako ga povučete u suprotnom smjeru, možete ga savinuti zbog čega će puknuti.

Potrebna vam je pinceta za vađenje: iako ste možda čuli da ga možete istisnuti, velika je vjerojatnost da će na taj način puknuti.

Kada izvadite iver u potpunosti, očistite to područje sapunom i vodom, nanesite malo vazelina kako biste spriječili ulazak bakterija i prekrijte ga flasterom.

“Ako područje postane crveno, natečeno ili bolno, posjetite liječnika jer je vjerojatno došlo do infekcije“, kaže dr. Derick.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh