Jeste li znali da je usamljenost podjednako smrtonosna kao i pušenje?

Vrijeme je da krenete raditi planove za vikend.

Što prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje i manjak prijateljskih druženja imaju zajedničko? Svi su podjednako povezani s povišenim rizikom od (pre)rane smrti.

Tako je – sve one večeri kada se pretvarate da ne vidite poruke u kojima vas prijatelji zovu na provod ustvari vam štete više nego ste ikad mogli zamisliti. Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu “smrtonosnog” popisa – kronična pretilost, pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i visoki krvni tlak.

Psihijatar i stručnjak za ovu temu je u nedavnom razgovoru za Boston Globe Magazine objasnio koliko veliku cijenu plaćamo kada zapostavimo prijateljstva. Detaljno proučavajući sve priče dolazimo do zaključka kako je usamljenost trenutno jedan od najvećih zdravstvenih problema. Što je najgore, Washington Post je prošle godine objavio priču u kojoj stoji kako je usamljenost predmet istraživanja još od 1980-ih godina, kada se prvi put ukazalo na ovaj problem. Pa zašto se onda tek sada o tome počelo govoriti?

Istina je: usamljenost je svojevrsna tabu tema. Nitko ne želi priznati da je usamljen. Štoviše, u puno slučajeva biti sam i nije tako loše. Uostalom, ima i nešto dobrog u izbjegavanju određenih socijalnih situacija, zar ne? Jedino je pitanje jel’ preskačete neku masnu večeru ili posljednja tri tjedna niste otišli u teretanu?

Što možete napraviti? Nije lako priznati da ste usamljeni, ali znate i sami: svaki početak je težak. Razmišljajte o tome da tako produžujete život. Pozovite prijatelja na piće poslije posla. Pivo vas neće ubiti. Ali izbjegavanje pive poslije posla bi vas moglo ubiti.

Komentari

▲ Povratak na vrh