Jeste li “vikend ratnik” i koliko je to dobro za vas?

Nove studije otkrivaju pravu istinu o vašem vježbanju tijekom vikenda.

Stručnjaci preporučuju kako tjedno treba vježbati najmanje 2,5 sata umjerenim intenzitetom ili 75 minuta jakim intenzitetom. Ali što se događa ako ste toliko zatrpani tijekom tjedna da imate vremena samo za vježbanje tijekom vikenda?

“Samo naprijed, skupljate kilometre i ponavljanja”, sugerira nova studija sa Sveučilišta Loughborough u Engleskoj.

Analizirajući način života 64.000 odraslih osoba, istraživači su otkrili da tzv. vikend ratnici, odnosno osobe koje vježbaju samo jedan ili dva dana u tjednu, imaju za 30 posto manje šanse umrijeti od bilo koje bolesti nakon 18-e godine, u usporedbi s onima koji uopće ne vježbaju. Osim toga, kod ovakvih ljudi smanjen je rizik od bolesti srca za 40 posto, a od raka za 18 posto.

Vježbanje povećava dobri kolesterol, a smanjuje trigliceride koji su krivi za začepljene arterija, tvrde stručnjaci s Klinike Mayo. Također, ono drži našu težinu pod kontrolom, što može smanjiti rizik od raka jer istodobno smanjuje širenje upala, stoji u izvještaju National Cancer Institute.

“Svaka kontinuirana aerobna vježba poboljšava krvni tlak, koncentraciju kolesterola i metabolizam glukoze za dan ili dva”, kaže vodeći autor studije Gary O’Donovan.

Matematika je jednostavna: ako povećate vježbanje na nekoliko dana u tjednu imat ćete najmanji rizik za smrt, bolesti srca i raka.

“Osim toga, sjedite li 5 ili 6 dana u tjednu, a zatim prenaglite s vježbanjem u teretani preko vikenda, također povećavate i rizik od ozljeda”, kaže dr. Jeffrey Spaw, ortoped na College Station Orthopedics u Teksasu.

U stvari, “vikend ratnici” imaju veći rizik od uganuća gležnja, trkačke potkoljenice, raznih ozljede koljena i stopala”, kaže Spaw. “Istodobno, češće vježbanje omogućava vašim zglobovima i mišićima lakšu prilagodbu na povećano kretanje.

Osim toga, osobe koje imaju i veću tjelesnu težinu vjerojatno su pod najvećim rizikom od ozljeda, jer više kilograma znači i više opterećenja na zglobove i ligamente.

“Možete smanjiti rizik od ozljeda s nekoliko jednostavnih strategija”, kaže Spaw. “Kombinirajući kardio, treninge s utezima i istezanje možete smanjiti stalni pritisak na vaše zglobove i ojačati mišiće oko njih, ali obavezno uvijek uključite zagrijavanje prije vježbanja i istezanje nakon”.

Zaključak: Ako jedino stignete vikendom u teretanu, i to je sigurno bolje nego da ne idete uopće. Ali ako ikako možete, proširite vježbanje na više puta tijekom tjedna. Recimo, zadržite naviku odlaska u teretanu tijekom vikenda, ali ubacite i neki drugi oblik vježbanja tijekom radnog tjedna, pa taman to značilo i brzu šetnju nakon ručka.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh