Je li vaš mozak već dosegao svoj vrhunac?

Nova istraživanja pokazuju kako opadanje mentalnih sposobnosti počinje puno ranije nego što se smatralo.

U glavi vam se može pomutiti ranije nego što biste očekivali: ako ste stariji od 18 godina, neke kognitivne sposobnosti već su počele opadati, pokazalo je novo istraživanje Tehnološkog instituta u Massachusettsu.

No, nije cijeli mozak u slobodnom padu. Ista ta studija potvrdila je kako su potrebne godine, pa čak i desetljeća da ostale mentalne sposobnosti dosegnu svoj maksimum. Istraživači su sastavili niz kratkih, jednostavnih računalnih igara koje su dizajnirane kako bi utjecale na različite kognitivne sposobnosti – poput brzine učenja, razumijevanje jezika i socijalnih spoznaja – za igrače u dobi od 10 do 89 godina.

Znanstvenici su otkrili kako različite moždane sposobnosti dosežu svoj vrhunac i opadaju u različitoj dobi, započevši od ranih tinejdžerskih godina do 70-ih.

Dakle, koje su vam to moždane sposobnosti već dosegnule vrhunac, a čije vrijeme tek dolazi?

Donosimo pregled četiriju glavnih kognitivnih sposobnosti, te kako se one mijenjaju s godinama i kako da ih maksimalno iskoristite.

1. Brzina procesiranja

Što je to? Koliko brzo možete razumjeti nove informacije i reagirati na njih. To je u suštini razmišljanje u hodu.

Kada je na vrhuncu: U kasnim tinejdžerskim godinama.

Zašto je bitno: Brže procesiranje informacija znači da možete brže doći do rješenja problema. Mladi ljudi imaju prednost jer sve mogu učiniti brže, poput analiziranja vizualne informacije ili motoričkih reakcija (poput tipkanja odgovora na postavljeno pitanje).

Zapamtite: Smišljanje brzog rješenja nije isto kao smišljanje pravog rješenja.

„Dobro je imati sposobnost brzog trčanja, no bolje je znati kamo idete“, rekao je koautor studije dr. Joshua Hartshorne.

Tijekom tinejdžerske dobi i ranih dvadesetih godina, vaša sposobnost da donosite odluke na temelju iskustva još je desetljećima daleko.

Kako to poboljšati: Znojenje može potaknuti brzinu procesiranja informacija. Nedavna studija Sveučilišta u Teksasu otkrila je kako su ispitanici imali manje grešaka na testovima nakon aerobne tjelovježbe – te su odgovarali dvostruko brže – za razliku od onih koji su cijelo vrijeme sjedili. Moguće da je do toga došlo zato što fizička aktivnost poboljšava sposobnost koncentracije.

2. Radna memorija

Što je to: Sposobnost da u mozgu imate više djelića različitih informacija, te da ih se po potrebi sjetite kako biste riješili određeni problem ili obavili neki zadatak, kaže Hartshorne.

Kada je na vrhuncu: U kasnim 20-im i ranim 30-im godinama.

Zašto je bitno: Radna memorija vam pomaže da nešto kratkoročno zapamtite, poput toga da se sjetite što morate kupiti u ljekarni ili da riješite neki matematički zadatak napamet.

Kako to poboljšati: Samo naprijed, igrajte Call of Duty bez grižnje savjesti.

Nedavno istraživanje provedeno među studentima, pokazalo je kako su oni koji su igrali video igrice sat vremena dnevno kroz period od 30 dana poboljšali svoju radnu memoriju.

Znanstvenici vjeruju da je to zbog hektičnosti i brzine igrica koje igrača tjeraju da u glavi ima više informacija istovremeno.

3. Socijalna spoznaja

Što je to: Vaša sposobnost da razumijete i interpretirate socijalne informacije, poput govora tijela i izraza lica – i da na njih reagirate. Ako nemate ovu sposobnost, možda u tome leži razlog zašto ste još uvijek samac.

Kada je na vrhuncu: U 40-ima.

Zašto je bitno: Uz pomoć ovih sposobnosti možete razumjeti tuđe ponašanje – npr. da izvješće o svom radu nećete podnijeti šefu kada izgleda bijesno, ili da možete oblikovati nečije mišljenje o sebi. (Primjerice: Smješkanjem ćete djevojci pokazati da vam je drago što ste u njezinom društvu.)

Kako to poboljšati: Spustite gard. Zagrljaji, poljupci, držanje za ruke i seksanje otpuštaju hormon sreće oxytocit, koji vam pomaže kod socijalnih spoznaja.

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, otkrila je kako muškarci s višom razinom oxytocina u krvi imaju povećanu aktivnost u dijelu mozga zaduženom za socijalnu spoznaju.

4. Učenje i razumijevanje jezika

Što je to: Sposobnost učenja novih riječi.

Kada je na vrhuncu: U srednjim 60-im i ranim 70-im godinama.

Zašto je bitno: Širi vokabular vam pomaže u boljoj komunikaciji i razumijevanju svijeta koji vas okružuje – od izražavanja osjećaja do primjenjivanja novih tehničkih izraza koji su vam potrebni za posao.

Kako to poboljšati: Još prije par desetljeća, vrhunac razumijevanja jezika je bio u 40-ima – što znači da su se stvari u našoj okolini toliko promijenile da se i ova sposobnost poboljšala.

„Zbog mnogih društvenih stvari moramo više razmišljati. Radnje filmova, serija i knjiga su postale puno kompliciranije.“

Drugim riječima, što se više eksponirate stvarima koje vas potiču na razmišljanje to ćete lakše moći savladavati nove izraze usput. Imate dopuštenje da skinete sve sezone serije Igra prijestolja.

Komentari

▲ Povratak na vrh