Plijesan na ovim namirnicama može biti kancerogena!

Saznajte je li dovoljno samo sastrugati plijesan ili namirnicu treba baciti u smeće

Spremni ste navaliti na komad parmezana, ali kada ga izvadite iz hladnjaka ne izgleda baš onako kako je izgledao kada ste ga tamo stavili. Dlakave, zelenkasto-plave točke plijesni proširile su se po cijelom komadu skupog sira. Ne želite baciti cijeli komad u smeće. No, je li sigurno samo odstraniti pljesnivi dio sira i ostatak pojesti?

Evo kako stvari stoje: s čvrste hrane, poput parmezana, mrkve i salame, možete odstraniti pljesnivi dio i pojesti ostatak.

No, kod mekane hrane, poput sira brie, kruha ili grožđa, trebali biste sve baciti. ‘Gledajte na plijesan kao na korov’, kaže dr. Susan Whittier, ravnateljica kliničkog mikrobiološkog centra na Medicinskom centru u New Yorku. ‘Čak i ako ga iščupate, korijenje ostaje i ponovno će izrasti.’

Drugim riječima, čak i ako nije vidljiva, plijesan se proširi po mekanoj hrani poput grožđa tako da će uništiti cijeli grozd bez obzira na to što se odstranili dlakave dijelove.

Ali gusta, čvrsta hrana poput parmezana sigurna je za jelo jer plijesan ne može prodrijeti u njega i proširiti se. Ako slučajno pojedete plijesan, posljedice mogu biti ozbiljne.

Kod mnogih ljudi, udisanje plijesni dok žvaču, može dovesti do problema i alergijskih reakcija, kaže Whittier. U najgorem slučaju, možete pojesti plijesan koja proizvodi otrovnu tvar po imenu mycotoxin, najčešće pronađen u žitaricama i orašastim plodovima.

Postoje različite vrste mycotoxina i simptomi mogu varirati, ali Svjetska zdravstvena organizacija izvještava kako konzumacija ili izloženost mogu uzrokovati povraćanje, proljev, vrtoglavicu, bol u trbuhu, unutarnje krvarenje i više. Vrsta mycotoxina po nazivu aflatoxin je čak potencijalno kancerogen i povezuje se s rakom jetre. Na kraju, plijesan ponekad (ali ne uvijek) povećava prisutnost bakterija koje uzrokuju trovanje hranom.

Vaš potez: ako ugledate plijesan na mekanoj hrani, čak i ako je riječ o sitnoj točkici, stavite je u vrećicu (kako biste spriječili širenje spora) i bacite u smeće.

Ako vidite plijesan na tvrdom siru ili čvrstoj hrani, odrežite barem 2,5 cm oko plijesnivog dijela, kaže Whittier. (Nemojte je sastrugati, to može proširiti spore.) Zatim hranu pohranite u čistu posudu ili plastičnu vrećicu, budući da se u staroj još nalazi plijesan!!!

Komentari

▲ Povratak na vrh