Je li razina vaših testosterona normalna?

Istraživanja su testirala više od 9000 ispitanika. Pogledajte gdje se vi uklapate.

Jeste li se ikada zapitali je li vam razina testosterona uravnotežena? To je zapravo vrlo važno pitanje, jer niska razina može uzrokovati brojne zdravstvene neugodnosti, od niske seksualne želje do gubitka mišića ili pak napuhanog trbuha.

Škakljiva je činjenica da ne postoji samo jedan pokazatelj niske razine testosterona, za što je medicinski naziv hipogonadizam. U mnogim slučajevima, sve ispod 300 nanograma po decilitru (ng/dl) smatra se niskom razinom, no neki laboratoriji koriste i drugačija mjerila. Drugim riječima, ako se testirate u jednom laboratoriju pokazatelji vam mogu biti niski, dok će u drugom biti, primjerice, u normali.

A to zapravo može predstavljati problem: ako je vaš rezultat u normali, nećete biti zabrinuti niti kandidat za zamjensku terapiju testosterona, terapiju uobičajenu u svijetu kako bi se podigla niska razina testosterona. “Bildanje” testosterona može ukloniti mnoge zdravstvene tegobe i pogodovati boljem raspoloženju.

Najnovija studija, koja je obuhvatila 9000 muškaraca, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je više informacija i detaljnije razjasnila što je to normalna razina testosterona. Nakon analize svih krvnih uzoraka, određeno je kako se sve između 264 i 916 ng/dl smatra normalnom razinom kod zdravih muškaraca u dobi između 19 i 29 godina. Naime, razna testosterona generalno je niža kod starijih muškaraca te kod pretilih osoba.

Budući da je razina konstanta među muškarcima različitih geografskih regija, stručnjaci vjeruju kako to pokazuje da je moguće odrediti normalnu razinu testosterona koja bi se u svim laboratorijima koristila kao standard – što bi dovelo do uspješnijeg dijagnosticiranja i liječenja. No, prije nego se službeno postavi kao standard, ipak su potrebna dugoročnija istraživanja koja bi to dodatno potvrdila.

U međuvremenu, osjećate li simptome hipogonadizma – niski libido, umor, depresiju, erektilnu disfunkciju ili teškoće pri koncentraciji – razgovarajte s vašim liječnikom o testiranju hormona. Ako se pokaže da vam je razina testosterona niska, možda ste doista kandidat za zamjensku terapiju.

Komentari

▲ Povratak na vrh