Je li istina što mama kaže: hladno vrijeme čini nas bolesnima? Ili nešto drugo?

Saznajte je li doista prohladno vrijeme krivo za kihanje i curenje nosa.

Odrastajući, često ste slušali majčine savjete da ne izlazite na hladnoću ako se ne želite razboljeti. No, vjerojatno ste na te savjete odmahnuli rukom, kao i većina. Uostalom, nije hladnoća uzrok bolesti, nego virusi i bakterije, vjerojatno ste mislili, zar ne?

No, novija istraživanja kažu kako je vaša mama ipak bila u pravu cijelo vrijeme. Znanstvenici iz Švedske i Škotske, u razdoblju od 3 godine prikupili su više od 20.000 nazalnih briseva, istražujući respiratorne bolesti. Otkrili su kako se pojava respiratornih infekcija poput gripe i respiratornog sincicijskog virusa (koji izaziva prehladu) javlja svake godine u prvom tjednu kada se temperature spuštaju ispod razine smrzavanja i niske vlage. Točnije, zimska studen označava početak gripe.

Virusi, poput onih koji izazivaju gripu, putuju u tekućem stanju i bolje preživljavaju u suhim, hladnim uvjetima, kažu znanstvenici. Takav zrak upija višak vlage, ostavljajući čestice da lebde u zraku, što znači i da ih je lako udahnuti i razboljeti se.

Tako da, istina je, lakše ćete se razboljeti ako je vani hladno. No, postoje i drugi faktori, navodi pulmolog Gustavo Ferrer, autor knjige Cough Cures i osnivač Cleveland Clinic’s Cough klinike u Miamiju.

Prvi faktor? Kako pada temperature zraka, povećava se curenje sluzi. Rezultat su kašalj, kihanje i puhanje nosa, pa čak i ako niste bolesni. A ako ste bolesni, sluz je glavno “prijevozno sredstvo” za prijenos virusa. Prema tome, ako kišete i izbacujete kapi sluzi oko sebe, emitirate veći broj virusnih čestica u zrak. A suhi, hladni zimski zrak omogućuje im da duže prežive u takvim uvjetima, na nesreću sljedeće osobe koja će doći u taj zračni prostor.

Zato je vrlo važno da poduzmete sljedeće korake kako biste ostali zdravi: perite redovito ruke, dovoljno se hidratizirajte (pijte tekućine) i izbjegavajte kontakt s bolesnim osobama.

A mamin savjet da se toplije obučete kako biste ostali zdravi? Vrijedi samo u slučaju ako odjećom zaštitite respiratorne organe, inače vas ni tri sloja odjeće neće zaštititi od virusa.

I ne budite glavni kliconoša virusa na radnome mjestu (ili bilo gdje drugdje) – ako kišete i kašljete, radite to tako da prekrijete usta laktom, savjetuje dr. Ferrer. Uostalom, uzmite bolovanje – osim što vam je zadatak da ozdravite, ujedno ne smijete zaraziti ni druge oko sebe.

Komentari

▲ Povratak na vrh