Je li gazirana voda jednako zdrava kao i obična?

Saznajte pruža li vam ovo gazirano piće jednake dobrobiti kao obična voda.

Jasno nam je: obična voda može biti dosadna, dok gazirana unosi malo živosti u čašu. No, kruže glasine da gazirana voda može narušiti zdravlje. Istražili smo – istina je prilično osvježavajuća.

Mjehurići u gaziranoj vodi dolaze od ugljičnog dioksida, koji budi sumnju – ali ne sprečava vaš organizam u apsorpciji vlage, kaže dr. Susan Yeargin, stručnjakinja za hidrataciju na Sveučilištu Južne Karoline.

Ustvari, jedno istraživanje je pokazalo da nakon intenzivnog treninga, gazirana voda nadoknađuje izgubljenu tekućinu jednako dobro kao i obična voda.

Glasina: Gazirana voda je loša za vaše zube

Ugljična kiselina, koja nastaje spajanjem H2O i CO2, može uzrokovati eroziju zubne cakline, ako se radi o velikoj količini. No, prosječan muškarac nema razloga za brigu.
Dok god ne popijete pakiranje od šest boca dnevno – i vaša soda nije puna voćnih kiselina ili šećera koji uzrokuje karijes – vaš osmijeh je siguran, kaže Timothy Chase, stomatolog iz New Yorka.

Glasina: Pijuckanje gazirane vode dodaje centimetre vašem struku

Istina je da gutanje malih balončića zraka može uzrokovati privremenu nadutost – ali to je dugoročno dobro za stanje na vašoj vagi.
Znanstvenici su otkrili da gazirana voda pruža veći osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako ju pijete na prazan želudac. Što se sitije osjećate, to je manja vjerojatnost da ćete se bezglavo prejesti.

Samo izbjegavajte verzije koje su pune umjetnih sladila, ona mogu potaknuti želju za slatkim.

Glasina: Gazirana voda uzrokuje žgaravicu

Znanstvenici su razotkrili da voda s mjehurićima uzrokuje refluks želučane kiseline.
Dakle, ako ste inače podložni žgaravici, možda bi bilo bolje da se držite obične vode, pogotovo uz obrok.

Dokazi upućuju na to da mjehurići mogu pogoršati postojeće probleme s refluksom zato što opuštaju donji otvor jednjaka, olakšavajući kiselini da se popne u jednjak, kaže dr.Melina Jampolis, autorica knjige The Doctor on Demand Diet.

Komentari

▲ Povratak na vrh