Iznenadit ćete se koliki su troškovi liječenja kod najčešćih zahvata u hrvatskim bolnicama

Kaže se da zdrav čovjek ima stotine želja, a bolestan samo jednu. Kad se razbolimo ili doživimo nesreću, pokrivanje troškova liječenja nije nešto o čemu želimo brinuti. To, međutim, postaje financijska briga ako nemamo dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje

Jeste li znali kako je kod kirurških zahvata minimalni iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite koju kod 24-satnog boravka u bolnici mora platiti osiguranik 800 kuna? Liječenje u našoj zemlji nije besplatno, a ukoliko to ne pokriva HZZO, morate pokriti vi ili vaša polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Bez dopunskog osiguranja se više ne može, ali mudro je imati i dodatno osiguranje.

  • DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate plaćati dio troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja osim za one usluge koje u cijelosti plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dio troškova zdravstvene zaštite ne moraju plaćati osigurane osobe s invaliditetom ili koje zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene njihovoj životnoj dobi, darivatelji organa u svrhu liječenja, dobrovoljni darivatelji krvi s propisanim brojem davanja, osigurani redoviti učenici i studenti do 18 godina te osigurane osobe kojima prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice.

Ukoliko niste osigurani dopunskim zdravstvenim osiguranjem, za zdravstvene usluge morate platiti najmanje 20 posto njihove cijene, a sve prema propisu koji se odnosi za određeni dio zdravstvene zaštite.

Primjerice, za dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, osim ambulantne fizikalne medicine i rehabilitacije, taj iznos ne može biti manji od 0,75 posto proračunske osnovice (25 kuna). Po jednom ispostavljenom računu možete platiti najviše 2.000 kuna. Jedan ispostavljeni račun je na primjer račun za bolničko liječenje ili račun za izvršeno CT snimanje ili snimanje magnetskom rezonancijom.

Dopunsko osiguranje doprinosi financijskoj sigurnosti za bolesne osobe i osobe koje obavljaju preglede unutar sustava zdravstvene zaštite. Pruža vam financijsku sigurnost i zaštitu u slučaju bolesti ili nesretnog slučaja, jer bolest i nesreće dolaze neočekivano. No, dopunsko osiguranje više nije dovoljno. Potrebno je i dodatno se osigurati i djelovati preventivno.

  • DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Bolest i bolovanje treba spriječiti redovnim sistematskim pregledima, a izlike za to više nema. Polica dodatnog zdravstvenog osiguranja osigurava vam pregled bez čekanja i uputnica, a pregled se obavlja u ovlaštenim poliklinikama.

Osigurati se mogu sve osobe starije od 18 godina sa statusom osigurane osobe obveznog zdravstvenog osiguranja. Polica dodatnog zdravstvenog osiguranja ugovara se na dvije godine ili tri godine ovisno o programu, a početak osiguranja može biti bilo kojeg dana u mjesecu.

Police dodatnog osiguranja imaju brojne benefite. Uz njih nam se nudi široki izbor programa koji uključuju preventivni sistematski pregled i liječenje po polici (specijalistički pregledi, dijagnostičke obrade i laboratorijske pretrage), liječenje bez uputnica i bez čekanja u ovlaštenim poliklinikama ili ustanovama odabranima prema najvišim kriterijima liječničke prakse. Uz osnovne programe moguće je ugovoriti i dodatne programe poput usluga dentalne medicine, drugog liječničkog mišljenja, osiguranja dodatnog osiguranika ili troškova liječenja u inozemstvu.

Bolest je skupa, treba se osigurati dvostruko, misliti na sprečavanje bolesti, ali i maksimalno se osigurati da nemamo dodatnih problema ukoliko do nje dođe.

Komentari

▲ Povratak na vrh