Izlaže li vas brada većem riziku od koronavirusa?

Brade i brkovi u zadnje su vrijeme izuzetno popularni – ali gusta brada i brkovi možda nisu vaš najbolji saveznik u borbi protiv koronavirusa

 

Posljednjih smo godina svjedočili brojnim raspravama o tome jesu li ženama privlačniji muškarci s bradama i brkovima od onih koji se svakodnevno briju. (Zapravo, neke smo takve rasprave i sami potaknuli u Men’s Healthu.) Ali nikad u takve rasprave nismo uključili zdrvastvene stručnjake – sve do danas.

Vaša brada ili “mrki brk” mogli bi vas uvaliti u nevolju, sudeći prema stručnjacima američkog Centers for Disease Control and Prevention (CDC).  U čemu je “kvaka”? Sudeći prema stručnjacima, dlake na licu ne mogu poslužiti poput filtra jer nisu dovoljno guste – dapače, brada povećava rizik od ulaska virusa ispod zaštitne maske i to za značajnih 200 do 1000 puta! Toliko je puta, naime, veća propusnost maske kod bradonja u usporedbi sa svježe izbrijanim muškarcima.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da se brijete ili barem skratite značajno bradu – što možda i nije loše, barem ćete malo razbiti monotoniju boravka u stanu ili kući. I pošaljite nam “prije” i “poslije” fotku;)!

 

Komentari

▲ Povratak na vrh