INOVACIJE: Što sve o vama može pokazati kap krvi?

Prije pet bi godina sve ovo bilo znanstvena fantastika, no danas je realnost!

SVE DONEDAVNO, liječnici su iz vaših vena mogli izvući samo osnovne statističke podatke. Na primjer, koliko imate bijelih krvnih stanica koje štite od infekcija. Koliko imate crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kisik i hranjive tvari. Kako stojite s vitaminima i mineralima. Je li vam oštećena jetra i rade li vam bubrezi kako treba. Mogli su izmjeriti masnoće i šećer.

Unatoč tome što su američki mediji nadugo i naširoko pisali o tome kako je jedna tvrtka spektakularno lagala o napretku na području laboratorijskih inovacija kako bi njihova direktorica zgrnula lovu investitora i zbrisala, vrhunski znanstvenici danas kažu da se iz vaše krvi mogu doznati bitni detalji o vašem zdravlju, mimo osnova. Prethodno su pokazatelji bolesti bili presitni ili prekomplicirani da bi ih se skužilo putem uzorka krvi. I to je više-manje bilo to. Međutim, postupnim tehnološkim napretkom došli smo do točke kad se krv može puno brže i jeftinije analizirati, a samim time i učinkovitije no ikada do sada. Postoji krvna pretraga za otkrivanje i liječenje raka (koja bi mogla zamijeniti bolne biopsije), a obećavaju i krvne pretrage za koronarnu bolest, depresiju, pa čak i za kronične bolove.

“Prije pet bi godina sve to bilo znanstvena fantastika”, kaže dr. John B. Kisiel, gastroenterolog iz Klinike Mayo koji razvija krvnu pretragu za rak jetre. “Sad koristimo krv kako bismo pogledali i razumjeli što se događa u onim dijelovima tijela koje ne možemo tek tako ispipati ili snimiti.” Evo što se nalazi na krvavom rubu znanosti.

 

PRETRAGOM SE OTKRIVA: RAK

OBEĆANJE: Znanstvenici su uočili da tumori mogu “linjati” svoje komadiće DNK po vašoj krvi. Postoji pretraga koja se zove CancerSEEK (nađi rak na engleskom) i identificira iz krvi taj rakovski DNK te bjelančevine markere tumora. Uspije u više od 70 posto slučajeva, a pet vrsta raka za koje je uspješna zasad nemaju dobre metode ranog otkrivanja (rak jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka). Znanstvenici se nadaju da će u vašem labosu ta pretraga biti dostupna za pet godina. Drugi krvni pokus bavi se otkrivanjem melanoma u fazi prije biopsije – upravo onda kad vaše tijelo počne proizvoditi protutijela za taj zloćudni tumor kože. A liječnici gledaju kako otkriti odmetnute stanice raka “koje se mogu umnožiti radi stvaranja tumora dojke”, kaže dr. med. Elizabeth Comen, onkologinja u Centru za rak Memorial Sloan Kettering.

A SADA: Odobrena je krvna pretraga koja može uočiti rak debelog crijeva, ali nije toliko precizna da uoči prekancerozne polipe. Liječnici kažu da je to za one ljude koji se ne mogu podvrgnuti drugim pretragama za tumore debelog crijeva (kolonoskopija i imunokemija stolice). Postoji i “tekuća biopsija”, krvna pretraga za otkrivanje raka pluća koja može identificirati DNK raka koji se odvojio od tumora. Tako se može brže i točnije pratiti nečiji napredak u onkološkom liječenju te zloćudne bolesti, kaže dr. sc. Victor Velculescu, znanstvenik koji istražuje rak na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins.

PRETRAGOM SE OTKRIVA: SRČANI UDAR

OBEĆANJE: Liječnici trenutačno trebaju prikupiti od vas obiteljsku anamnezu, izvaditi vam kolesterol, ispitati vas o štetnim životnim navikama te o drugim čimbenicima kako bi procijenili vaš ukupan rizik za srčani udar. Ali znanstvenici iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu rade na pretrazi krvi koja analizira milijun točkica u vašem genomu kako bi otkrila koliki rizik od koronarne bolesti nasljeđujete. Tom analizom dobijete genski skor koji može uočiti komponentu koju se inače ne može mjeriti standardnim pregledom. Tako ranije u životu možemo doznati imamo li visok rizik, kaže dr. Krishna Aragam, kardiologinja koja radi na ovoj pretrazi. (Klinički bi test mogao biti dostupan za nekoliko godina.) To znači da ranije možete poduzeti korake kako biste si popravili rezultat.

A SADA: Trenutačno krvne pretrage puno kažu o zdravlju vašeg srca, pa ne odustajte od mjerenja masnoća i šećera. Čak i ako vaši geni jednog dana pokažu naslijeđeni visoki rizik, puno toga možete napraviti usvajanjem zdravog životnog stila da snizite rizik i odgodite umiranje.

PRETRAGOM SE OTKRIVA: EMOTIVNA I FIZIČKA BOL

OBEĆANJE: Ne postoje objektivni medicinski alati za stanja kao što su bol, depresija, suicidalni rizik i psihijatrijska bolest (i zato vaše simptome tijekom razgovora najbolje danas procijene stručnjaci). Međutim, mozak i imunosni sustav reagiraju u tim stanjima. Krvne pretrage mogu uočiti RNK molekule koje su odraz toga koliko su “uključeni” geni povezani s tim stanjima, objašnjava dr. sc. Alexander Niculescu, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiane, čiji tim razvija krvnu pretragu za suicidalni rizik, bol i stres. “Kad imamo biološku osnovu, nestaje stigma, a nastaje mogućnost da ljudi gospodare mjerenjem rizika i liječenjem”, kaže. Ali komplicirano je: moguće je da će za žene i muškarce ove pretrage biti potpuno različite. (Dr. Niculescu kaže da će biti spremne za otprilike tri godine.)

A SADA: I dalje se trebate osloniti na razgovor s dobrim psihijatrom, psihologom ili nekim drugim stručnjakom za zaštitu mentalnog zdravlja te specijalistom za bolove. I to nije loše: kad na svojoj strani imate stručne ljude i razgovarate o onome što vam se događa, već ste počeli bitan dio liječenja.

 

KAKO POTRES MOZGA MIJENJA VAŠU KRV

LANI JE američka Uprava za hranu i lijekove odobrila prvu krvnu pretragu koja procjenjuje težinu potresa mozga u odraslih ljudi. Ona mjeri razine dviju bjelančevina koje vaš mozak luči u krv unutar prvih 12 sati od ozljede. Ideja je da se analizom krvi predvidi tko ima oštećenje vidljivo CT snimkom i tako ne troši vrijeme i energija na nepotrebno zračenje.

 

Komentari

▲ Povratak na vrh