Imate li znakove preddijabetesa?

Dijabetes odnosno šećerna bolest podmukli je ubojica. Nastavi li se današnji trend do 2050. godine svaka 3. ili 4. osoba mogla bi oboljeti. Što je još gore, šećerna bolest pogađa više muškaraca no ikad dosad. Koji su znakovi da vam možda prijeti dijabetes?

Šećerna bolest počinje visokim razinama šećera u krvi, bilo zbog toga što tijelo ne uspijeva proizvesti dovoljno inzulina kako bi ga poguralo iz krvotoka u stanice (samo u neke može ući bez inzulina), bilo zbog toga što tijelo prestane reagirati na proizvedeni inzulin.

Otprilike 5 – 10 posto ljudi ima tip 1 šećerne bolesti, autoimunu bolest koja obično počne u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi te zahtijeva da oboljeli do kraja života koristi injekcije inzulina.

A ostali razviju tip 2 šećerne bolesti. Kako biste razumjeli taj tip, zamislite da je vaše tijelo tvornica. Ona proizvodi samo jedno: energiju koja joj je potrebna kako bi pogoni radili stalno, svakoga dana.
Na neki je način svaki zalogaj novi dotok sirovina u vašu tvornicu. I zamislite da te sirovine dolaze kamionima. U normalnim okolnostima ti kamioni stanu u zoni iskrcaja u vašoj tvornici, vaši zaposlenici (inzulin) ih isprazne i oni odlaze, a na njihova mjesta dolaze novi kamioni s novim dostavama.

I sad zamislite problem: u uobičajeno doba evo kamiona i njihova tereta, no ovog puta vrata u zoni iskrcaja ne mogu se otvoriti i radnici ne mogu sirovine iznositi iz kamiona niti ih u tvornicu unositi uobičajeno efikasno.
Međutim, umjesto da uspori tempo dostave dok se vrata ne poprave, uprava odluči na iskrcaj poslati više radnika. To neko vrijeme funkcionira i šefovi slave tako što pojačaju proizvodnju.
To znači da mora doći još kamiona s još više sirovina. Ne treba vam magisterij iz ekonomije da biste uočili što slijedi: taj volumen nadilazi kapacitete radnika za taj zadatak i dok se kamioni gomilaju čekajući iskrcaj, neki od vozača, jer su frustrirani, iskrcaju sirovine (šećer) na parkiralište (vaš krvotok) i odu.

Što više kilograma dobijete u odrasloj dobi, to vam je veći rizik

Tip 2 šećerne bolesti postao je učestaliji kako smo postajali sve deblji. To nije slučajno. Što više kilograma dobijete u odrasloj dobi, to vam je veći rizik. Dugogodišnja studija Sveučilišta Harvard pokazala je da se rizik od tipa 2 šećerne bolesti udvostručio kod muškaraca koji su se od studentskih dana udebljali više od 5 kilograma, utrostručio ako su ojačali preko 10 kila te ušesterostručio kod onih koji su se usalili više od 15 kilograma.

Imate li preddijabetes?

Prvi korak prema velikom D je preddijabetes, opasno stanje samo po sebi. Osobe s preddijabetesom, koje imaju razine šećera u krvi natašte između 5,6 i 6,9 milimola po litri, imaju i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, kaže pregledna studija uglednog časopisa British Medical Journal. Na stranici doihaveprediabetes.org ocijenite svoj rizik te razmotrite navedene znakove upozorenja.

Škemba koja buja

Trbušno salo loše je za vaš metabolizam. Podijelite svoj opseg struka i visinu (oboje u centimetrima). Je li vaš rezultat broj veći od 0,5? Mogli biste imati povećan rizik za šećernu bolest, kaže korejska studija.

Pijete gazirane sokove

Osobe koje piju više od tri čaše gaziranog soka tjedno imaju 46 posto viši rizik za preddijabetes od onih koji te sokove izbjegavaju, kaže istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition.

Loši geni

Kad ste u dobi od 18 do 29 godina, rizik da ćete u sljedećih pet godina razviti preddijabetes 79 posto vam je viši ima li vam roditelj šećernu bolest, nedavno je pokazala studija sa Sveučilišta Emory.

Sjedilački život

Manjak tjelesne aktivnosti signalizira dolazak šećerne bolesti. Ako ste bili usjeđeni pa ste počeli trenirati samo 30 minuta na dan, vjerojatnost neosjetljivosti na inzulin može vam pasti za 13 posto, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

Komentari

▲ Povratak na vrh