Imamo loše vijesti za sve koji koriste e-cigarete

Čekajte, ne bi li trebalo udisanje pare biti manje štetno od udisanja dima?

Istraživanja pokazuju da uporaba e-cigareta konstantno raste – američko istraživanje ustanovilo je da je e-cigaretu u posljednjih 30 dana pušilo 37 posto srednjoškolaca, dok istraživanje iz 2018. godine tvrdi da je istu popušilo 45 posto američkih muškaraca.

Udisanje pare svejedno može unijeti nikotin u vaša pluća. Ako i niste redoviti e-pušač (što tvrdi 40 posto ispitanika u dobi od 19 do 24 godine), svejedno možete postati ovisni, bez obzira na to počinjete li kutijom Camela ili pušite Juul. Jer nikotin će to učiniti vašem tijelu, bio bezdiman ili ne.

Imamo još loših vijesti. Tekućine i pojačivači okusa u e-cigareti također mogu biti štetni za vaše tijelo. Iako ne udišete katran, u vaš organizam mogu ući razne druge toksične kemikalije. Stručnjaci tvrde da su već prije petnaestak godina primijetili razvoj teških plućnih bolesti kod radnika koji su udisali kemikalije za pojačavanje okusa, osobito diacetil.

Veliko istraživanje e-cigareta pokazalo je da su u više od 90 posto istraživanjem obuhvaćenih e-cigareta pronađene kemikalije za pojačavanje okusa.

ZNAKOVI UPOZORENJA
Ako već pušite e-cigarete, vjerojatno će vam biti teže prestati. Zapitajte se razvija li vaše pušenje ovisnički uzorak ponašanja. Osjećate li žudnju za cigaretom? Prekida li vaš dnevni ritam? Pokušavate li smanjiti, ali ne možete? Ako vam se odgovori ne svide, poduzmite sljedeće korake.

KAKO PRESTATI
Ako ste tek počeli pušiti e-cigarete, pokušajte prestati prije negoli se ovisnost razbukta. A ako ste počeli pušiti zbog prijatelja, na izlascima ili zato što ne znate što biste s rukama, uzmite u ruke kemijsku olovku ili elastičnu gumicu. Nosite bocu vode i potegnite gutljaj kad vam dođe da zapalite. Kad pijete iz boce, tako oponašate prinošenje cigarete usnama, ali ujedno hidratizirate tijelo i smanjujete prekomjerni unos hrane – gadna navika koju bivši pušači često znaju razviti.

JOŠ SE MUČITE?
Liječnik vam može preporučiti preparat koji vam može pomoći u borbi protiv pušenja, a tu su i nikotinske žvakaće gume i flasteri. Za savjet možete upitati i svog liječnika opće prakse.

Komentari

▲ Povratak na vrh