Evo kada jabučni ocat može biti – opasan po zdravlje!

Svi znamo da je 'lijek' za mnoge tegobe, no postoje i situacije u kojima nam može - ugroziti zdravlje!

Već smo pisali o svim prednostima koje nam donosi jabučni ocat. Mnogi ga smatraju pravim darom prirode jer ublažava razne tegobe a kao domaći pripravak možemo ga koristiti na brojne načine.

Jeste li znali da se jabučni ocat može koristiti i za ovo?

 

No, možda niste znali ali previše jabučnog octa može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

1/ Kad ga konzumirate direktno – njegova prirodna kiselost može iziritirati i oštetiti jednjak i želudac. Uvijek ga razrijedite s vodom – u omjeru 1:10!

2/ Kad ga udišete – njegova aroma može uzrokovati peckanje u plućima.

3/ Kad ga pijuckate ili srčete – oštećuje zubnu caklinu. Zato ga pijte na slamčicu jer je najmanje u kontaktu sa zubima. I ne perite zube barem pola sata nakon što ga popijete.

4/ Kada pretjerujte s njim! – savjet stručnjaka je ne više od 2 žlice dnevno kako ne biste oštetiti želudac.

5/ Kad ga pijete u krivo vrijeme – popijte ga barem 20 minuta prije bilo kojeg jela jer tada pomaže u preradi hrane, a ne nakon jela jer neke namirnice mogu promijeniti njegov učinak. I nikad ga ne pijte – prije spavanja jer može oštetiti jednjak dok ležite. Nakon konzumacije ostanite uspravni barem pola sata – da prevenirate refluks i iritacije jednjaka.

6/ Kad imate probavne tegobe – sve osobe koje imaju Helicobacter pylori – odnosno, bakterije povezane s čirom, trebaju ga izbjegavati jer kiselina iz jabučnog octa može izazavati još veće iritacije!

7/ Kad ga nanosite direktno na kožu! – poznato je kako je jabučni ocat naš saveznik u liječenju raznih kožnih oboljenja, a posebno akni i prištića te za uklanjanje mrlja s kože. No, nikad ga ne aplicirajte u 100-postotnom obliku direktno na kožu, nego u omjeru 1:10 razrijeđenog s vodom te prvo nanesite na blazinice pa tek onda natapkajte područje koje želite tretirati!

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh