Dovraga i pretraga

Zabrinuti ste što se događa ispod haube? Preskočite liste čekanja i skupe privatne pretrage uz naših pet alternativa.

S problemima se lakše nositi ako znate da vam se približavaju. Zato manji dio onih iznimno zabrinutih za svoje zdravlje redovito ide na preventivne i sistematske preglede. No mnogi stručnjaci misle da bismo si u mnogim slučajevima mogli uštedjeti i novac i vrijeme.

“Možda plaćate lažan mir i sjajan papir na kojem to piše”, kaže dr. Anne Mackie, ravnateljica programa britanske Nacionalne udruge za probir. “Imate li simptome ili neku bolest u obitelji, vaš će vam obiteljski liječnik napisati uputnice za preglede i pretrage. Njemu nije u interesu da vas bezrazložno zabrine.” Stoga, prije no što se isprsite, potražite znakove upozorenja i izbjegnite ovih pet smrtonosnih stanja…

Tumori mozga

Simptomi: Glavobolje, nesvjestice, zbunjenost, promjene ličnosti
Pretraga: Magnetna rezonancija
Što je to? Snalaženje u “minskom polju” s pomoću detektora koji magnetom pretražuje lubanju.
Treba li vam? Bubnja li vam stalno u glavi, prirodno je zabrinuti se. No većina glavobolja nije smrtonosna. “Na nagle glavobolje i one koje dolaze s groznicom trebate pripaziti”, kaže neurolog Paul Shanahan iz britanske nacionalne bolnice za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu. “No sama pretraga neće biti lijek.”
Koja je alternativa? Redovito odlazite na preglede očiju; nateknuti očni živac može biti znak upozorenja. U britanskoj udruzi za oboljele od tumora mozga tvrde kako bi pregled očnog živca mogao otkriti rak u trećine oboljelih.
Što je s prevencijom? Ne možete spriječiti rak na mozgu, ali istraživanje sa Sveučilišta Purdue pokazalo je da 95 posto glavobolja nestaje unutar dvije minute od nanošenja mentola na čelo: brže no kod gutanja tableta protiv bolova. Na čelo namažite Deep Relief.

Koronarna bolest

Simptomi: Bol ili pritisak u prsima, zaduhe
Pretraga: CT
Što je to? Rotirajući cilindar koji u arterijama traži znakove nakupljanja kalcija, upozorenje da vam je pumpa u opasnosti.
Treba li vam? “Izlaže vas zračenju stotinama puta većem nego kod rendgenske snimke”, kaže Judy O’Sullivan, glavna sestra u Britanskoj zakladi za srce. Zato se nemojte tek tako upućivati na to snimanje.
Koja je alternativa? Ako je netko u vašoj obitelji bolovao ili umro od bolesti srca i krvnih žila, otiđite na razgovor s kardiologom, prije toga obavivši EKG i krvne pretrage. Specijalist će potom znati što dalje.
Što je s prevencijom? Intervalni treninzi kudikamo su najbolji način da povećate volumen krvi koju srce pumpa, i to do 10 posto, kaže izvješće američkoga kolegija za sportsku medicinu.

Rak prostate

Simptomi: Bol ili teškoće s mokrenjem, erekcijska disfunkcija, bol u donjem dijelu križa, kukovima, u zdjelici ili preponama
Pretraga: PSA test
Što je to? Brzo očitavanje funkcije vaše ljubavne pumpe, jednostavna krvna pretraga provjerava razine antigena specifičnog za prostatu, bjelančevina povezanih s rakom ispod pojasa.
Treba li vam? “Ta je pretraga relativno jeftina i bezbolna, no rezultati mogu navesti na pogrešan trag”, kaže Stephen Duffy, profesor probira raka na koledžu Westfield Sveučilišta London. Svaki osmi muškarac za kojeg pretraga pokaže da ima povišen PSA zapravo nije bolestan. Ako želite precizniju pretragu, trebat ćete zagristi metak: definitivna dijagnoza slijedi tek nakon rektalnog pregleda i biopsije tkiva.
Koja je alternativa? PSA je najbolje što se nudi, zasad nema ničeg što biste mogli obaviti sami. No dobra je stvar to da ga možete obaviti za malo novca kod privatnika ili učas doći na red u nekom laboratoriju. Ako broj ispadne prevelik, tada ćete se uputiti ravno liječniku koji čeka s gumenim rukavicama i vazelinom.
Što je s prevencijom? Obrstite voćarnicu. Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornije otkrili su da hranjenje crnim grožđem, borovnicama, malinama i bazgom usporava ili čak zaustavlja širenje raka prostate tako što stimulira imunosni sustav. Voćnu salatu, molim.

Osteoporoza

Simptomi: Bol u zglobovima, teškoće sa stajanjem, lako lomljenje kostiju
Pretraga: Kvantitativni ultrazvuk (QUS)
Što je to? U osnovi vaš portret koji kaže koliko su vam guste kosti.
Treba li vam? Baš i ne, kaže dr. Claire Bowring iz britanskoga Nacionalnog društva za osteoporozu. “QUS ne dijagnozira to stanje”, tvrdi ona. “Rezultate može biti teško interpretirati.”
Koja je alternativa? “Ako ste slomili kost i mislite da se to prelako dogodilo, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom koji će vas onda uputiti na DEXA snimanje ako vam ono treba”, kaže dr. Bowring. “Ono primjenjuje rendgenske zrake radi točnog očitanja gustoće kostiju koje se može usporediti s bazom podataka.”
Što je s prevencijom? Pojedite malo kelja za večeru. Pola šake sadrži dnevnu dozu vitamina K koji pomaže u zadržavanju stanica kostiju na mjestu, tvrdi istraživanje sa Sveučilišta Tufts. Pripremite ga na pari: nakon četiri minute na pari pomiješajte ga s maslinovim uljem i limunom i obrok za čvrstu skelu je gotov.

Hepatalna bolest

Simptomi: Gubitak teka, žutica, mučnina, mršavljenje
Pretraga: Fibroscan
Što je to? Petominutna pretraga koja primjenjuje neopasne zvučne valove.
Treba li vam? “Bolje spremite taj novac i smanjite doživljaj s cugom”, kaže profesor Catti Moss, glasnogovornik Kraljevskoga kolegija liječnika obiteljske medicine.
Koja je alternativa? Jetrene probe, krvne pretrage na koje će vas poslati liječnik obiteljske medicine – jeftino i na uputnicu – provjeravaju razinu kemijskih tvari koje signaliziraju da vam jetra pati.
Što je s prevencijom? Slušajte doktora, manje se trujte. Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Južne Koreje pokazalo je da samo 50 grama šparoga u tjedan dana za 20 posto poveća broj enzima koji štite jetru. To je vrijedno smrdljive mokraće.

Komentari

▲ Povratak na vrh