Donosimo vam iskustvo čovjeka koji je imao 14-satnu erekciju

Nije samo neugodno – može vam i ozbiljno oštetiti penis.

John je imao erekciju koja je boljela gore od ičega što je ikada doživio – i nije htjela proći. Prvo je 55-godišnjak s Floride mislio da alprostadil, lijek koji uzima protiv erektilne disfunkcije, djeluje dulje nego što bi trebao. Stoga je popio Tylenol, lijek protiv bolova da smanji nelagodu dok erekcija ne prođe.

Čekao je… i čekao.

Sedam sati kasnije, probadajuća bol je postala još gora – a erekcija je još uvijek bila postojana. Ipak, nadao se da će oboje uskoro proći.

Ali nakon sljedećih 7 sati, u panici zbog nepodnošljive boli – i upornosti erekcije – uputio se u stanicu hitne pomoći. Liječnici su mu dijagnosticirali prijapizam, službeni naziv za produljenu erekciju koja traje duže od 4 sata. Iako ovo zvuči kao šala, Johnova 14-satna erekcija nije bila nimalo zabavna. Štoviše, prijapizam može uzrokovati oštećenje penisa ako se ne tretira na pravilan način.

Nastavite čitati kako bi saznali što uzrokuje produljenu erekciju i što trebate učiniti ako vaša erekcija ne prolazi.

Koliko je čest prijapizam?

Unatoč reklamama za plave i slične tablete, prijapizam nije toliko čest koliko vam se možda čini, čak niti kod muškaraca koji uzimaju lijekove protiv erektilne disfunkcije.

U periodu od 4 godine, samo je otprilike 8.7000 muškaraca zatražilo liječničku pomoć zbog ove pojave, nalaže studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Iako su produljene erekcije rijetka pojava, mogu imati ozbiljne posljedice za penis – i vaš seksualni život – ako ih ne liječite.

Zašto dolazi do produljene erekcije?

Do erekcije dolazi kada ste uzbuđeni, a krvne žile u penisu su opuštene i raširenije pa više krvi može ući u penis.

Pritisak pojačanog dotoka krvi začepi duboku dorzalnu venu na dnu penisa i krv ne može izaći van, zbog čega je penis krut i uspravan. Nakon ejakulacije, krvne žile u penisu trebale bi se vratiti u normalno stanje a višak krvi bi trebao isteći, kaže dr. Daniel Williams, profesor urologije, opstetricije i ginekologije na Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Ipak, ponekad krvne žile ostaju opuštene čak iako niste uzbuđeni. No, budući da je dorzalna vena još uvijek začepljena, višak krvi ostaje u penisu umjesto da izađe van. Zbog toga dolazi do produljene erekcije. Kada se to dogodi, sva nakupljena krv čini da penis postane neobično tvrd, natečen i bolan.

Na koji nači lijekovi protiv erektilne disfunkcije povećavaju rizik od produljene erekcije?

Iako ovakvi lijekovi povećavaju rizik, mala je vjerojatnost da ćete dobiti prijapizam. (Stručnjacima je teško odrediti točan broj jer se neki muškarci previše srame da bi potražili liječničku pomoć.)

U mnogim slučajevima kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom, protok krvi je narušen pa zbog loše prokrvljenosti ne mogu postići erekciju. Oralni lijekovi poput Viagre, ili intravenoznih lijekova poput alprostadila, pomažu da se žile u penisu opuste i otvore kako bi mogli održati erekciju.

No, u rijetkim slučajevima, lijekovi uzrokuju da žile ostanu opuštene i nakon ejakulacije, što vodi do produljene erekcije. Intravenozni lijekovi – koje ubrizgavate u krvotok i tako poboljšavate protok krvi do penisa – nose sa sobom veći rizik od oralnih lijekova. To je zato što su snažniji, kaže dr. Williams.

Pravi problem se pojavljuje kada na neispravan način koristite lijekove, recimo preveliku dozu ili ako koristite lijek koji vam nije potreban.

“Prevelika količina lijekova protiv erektilne disfunkcije čini da krv nastavlja ulaziti u penis,ostaje u njemu zatočena i erekcija ne može proći.”

Upravo to se dogodilo u Johnovom slučaju. Nakon 14-satne erekcije, liječnik je zaključio da je doza lijekova koje je uzimao prevelika, pa ju je pokušao smanjiti. Ali John je ponovo doživio produljenu erekciju čak i uz manju dozu lijekova – trajala je 7 sati.

Liječnik mu je odlučio prestati davati intrevenozni lijek i propisao mu je oralnu terapiju. Nakon te promjene nije doživio slične probleme.

Što još može povećati rizik od prijapizma?

Lijekovi protiv erektilne disfunkcije nisu jedini povezani s prijapizmom: određeni poremećaji krvi, poput anemije ili leukemije mogu spriječiti dotok krvi do penisa.

Štoviše, studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine, tvrdi kako 20 posto muškaraca koji su zatražili liječničku pomoć zbog prijapizma boluje od anemije.

Neki lijekovi poput antidepresiva, anksiolitika i lijekova za razrjeđivanje krvi – također mogu povećati rizik.

Kako produljena erekcija može oštetiti penis?

Prijapizam nije samo neugodan i nelagodan. Može dovesti do oštećenje tkiva penisa što pogoršava erektilnu disfunkciju, kaže dr. Williams.

Kada je krv predugo zarobljena u penisu, počinje se zgrušavati i tako blokira dotok nove, svježe krvi.

“Kada tkivo penisa ne prima dovoljno kisika iz krvi, tkivo počinje odumirati. To dovodi do trajnog oštećenja tkiva koje više ne može normalno funkcionirati.“

Rezultat toga je otežano postizanje i održavanje erekcije.

Što trebate učiniti ako doživite produljenu erekciju?

Ako erekcija ne prolazi ili je neugodna, možete pričekati neko vrijeme da sama prođe, kaže dr. Williams. Ali maksimalno 4 sata: nakon toga se morate odmah zaputiti liječniku. Što dulje čekate, to je veća mogućnost da ćete zadobiti trajne posljedice, kaže dr. Williams.

Kada dođete kod liječnika, vjerojatno ćete prvo dobiti injekciju lijeka phenypherina u penis, koji sužava krvne žile i smanjuje dotok krvi u penis.

“Ako se krv u penisu već zgrušala, možda će ju liječnici morati isprati kako bi omogućili dotok svježe krvi.“

John priznaje da je ogromna igla koju je dobio u penis bila vrlo bolna i prilično zastrašujuća. Ipak, to je bolje od druge opcije: operacije kojom se odstranjuje krvni ugrušak, a liječnici ju moraju izvršiti ako ne mogu isprati ugrušak.

Iako je idućih nekoliko dana proživljavao bolove, John nije imao nikakvih trajnih problema zbog prijapizma.

Štoviše, brza reakcija na problem može omogućiti normalnu erekciju u budućnosti.

”Najbolji tretman protiv prijapizma je izbjegavanje mogućnosti da do njega uopće i dođe tako što ćete lijekove protiv erektilne disfunkcije uzimati po propisanim uputama“, kaže dr. Williams.

Komentari

▲ Povratak na vrh