Doktore, molim jedan six pack

Jeste li se ikada razočarano pogledali u ogledalo i poželjeli da ta trbušina samo nestane? Niste jedini.

Dugotrajno vježbanje u teretani zna biti vrlo naporno, pogotovo ako niste sportski tip. Jeste li se ikada razočarano pogledali u ogledalo i poželjeli da ta trbušina samo nestane? Niste jedini. Iako je uvriježeno mišljenje da pod nož odlaze samo žene, sve je više muškaraca koji klesanje trbušnih mišića prepuštaju kirurzima.

Muškarci mogu jednako kao i žene biti nezadovoljni svojim izgledom, godinama trpjeti u tišini i skrivati svoje nezadovoljstvo fizičkim izgledom samo zato što su to „ženske spike“. Jeste li ikada sjeli na pivo s frendom i jadali se kako imate velike grudi zbog kojih vam je neugodno ljeti ići na plažu? Ako i jeste, vjerojatno ste među rijetkima.

Kroz proteklih tri do pet godina zabilježen je značajan porast u muškoj estetskoj kirurgiji. Pogotovo zato što se u današnje vrijeme vrši pojačan pritisak na muškarce da moraju dobro izgledati.
Kako bismo saznali više o estetskim korekcijama kojima se podvrgava jači spol, obratili smo se stručnjacima, estetskim kirurzima.

„Najpopularniji estetski zahvati kod muškaraca su korekcija nosa, Vaserlipo ultrazvučna liposukcija, ginekomastija i abdominoplastika. Od neinvazivnih tretmana najpopularniji je Botox“, kaže dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin.

Botox

Muškarci u četrdesetima počinju primijećivati bore koje, umjesto da im daju šarmantan izgled poput Georgea Clooneya, čine da izgledaju kao da ih je život sažvakao pa ispljunuo.

Botox je posebno popularan među javnim profesijama jer su ti muškarci neprestano izloženi pogledima, a time i kritikama drugih na račun svog izgleda. Muškarci se najčešće odlučuju za uklanjanje bora na području čela jer one otkrivaju sve brige i dugogodišnje živciranje.

„Radi se o jednostavnom, nekirurškom tretmanu kojeg izvode doktori u našoj Poliklinici, a tretman je bezbolan i traje svega nekoliko minuta. Kada se koristi ispravno, Botox može čelu dati privlačan i iskren pogled“, kaže dr. Bagatin.

No, ne valja pretjerati i važno je da vas tretira iskusni doktor koji može prosuditi veličinu vaših mišića te koliko vam je Botoxa potrebno. Cijena plastificiranog izraza lica iznosi 4.000 kuna.

Korekcija nosa

Brojni muškarci doživjeli su bliske susrete sa tuđim šakama baveći se sportom ili pametujući u kafiću, a neki su jednostavno nezadovoljni grbom koja krasi njihov ponos. Zbog toga je rinoplastika, odnosno operacija nosa, jedan od najpopularnijih zahvata u Hrvatskoj.

To je zahvat kojim se rješavaju estetski i funkcionalni problemi nosa poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma. Nos je najvidljiviji organ na našem tijelu te je time i najizloženiji kritikama drugih, iz tog se razloga sve veći broj muškaraca odlučuje za njegovu korekciju. Cijena privlačnog nosa iznosi 16.000 kuna.

Ginekomastija

Ako vam žene zavide na veličini grudi, možda je vrijeme da razmislite o ovom zahvatu. Statistički, jedan od tri muškarca koji su mlađi od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije, a iznad  pedesete godine života gotovo polovina muškaraca ima povećane muške grudi.

Ginekomastija je stanje povećanih muških grudi gdje dolazi do povećanja žljezdanog tkiva. To je izuzetno rijetko stanje koje se javlja kod hormonalnih poremećaja ili nasljednih bolesti.

Ovaj problem se rješava ultrazvučnom liposukcijom. Prvi tjedan nakon operacije potrebno je izbjegavati vježbanje, plivanje i ostale intenzivne tjelesne aktivnosti, a oteklina se najčešće povuče za 3 do 5 tjedana. Cijena zahvata iznosi 19.000 kuna.

Dr. Duško Maletić iz Poliklinike dr. Maletić u Daruvaru, potvrdio je kako su estetske operacije kod muškaraca popularnije sada nego prijašnjih godina u Hrvatskoj. No, taj broj i dalje daleko zaostaje za europskim, a kamoli svjetskim prosjekom.

“Pitanje je koliko si muškarci priušte u odnosu na žene – mentalni sklop je drugačiji, slično kao u kupovini, kozmetici, itd. Muškarci se odlučuju za liposukcije podbratka, grudi, dok trbuh manje korigiraju – misle da to mogu riješit vježbom”, kaže dr. Maletić.

Također, među muškarcima su popularni zahvati za koje misle da će im poboljšati performanse – podvrgavaju se produženju i podebljanju spolovila, operiraju nos i odstojeće uške, transplantiraju kosu, itd…

Abdominoplastika

Sjetite se Homera Simpsona i njegovog posjeta liječniku kako bi odredio količinu masnoća na trbuhu. Ako i vaš trbuh nastavlja vibrirati određeno vrijeme nakon što pljesnete po njemu, možda biste trebali razmisliti o zatezanju trbuha.

Popularan „tummy tuck“, ili zatezanje trbuha kirurški je zahvat uklanjanja jako opuštene kože s trbuha, uglavnom poslije povećanja i gubitka velike tjelesne težine. Višak kože i masnog tkiva ljudima često osim estetskog predstavlja i psihološki problem. Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na trbuhu i formiranje estetski prihvatljivog izgleda – dakle, ravnijeg i napetijeg trbuha.

Isto tako moguće je ukloniti i strije kada su na području koje se tretira, a uklanjaju se zajedno s viškom kože.

Prije nego se odlučite na ovakvu operaciju morate napraviti određene pripreme. Četiri do šest tjedana prije operacije morat ćete prestati pušiti. Dva tjedna prije trebate se kloniti lijekova poput aspirina koji sprječavaju stvaranje upale jer njihov sastav može uzrokovati krvarenje. Također morate prestati s uzimanjem biljnih preparata ili drugih dodatka prehrani.

Operacija zatezanja trbuha u prosjeku traje od 4 do 6 sati i izvodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon zahvata potrebno je ostati preko noći u klinici na promatranju. Svaki oporavak ovisi o zahvatu koji se izvodi – od nekoliko sati do desetak dana.
Cijena zategnutog trbuha iznosi 25.000 kuna.

Korekcija-nosa-(1)

Ultrazvučna liposukcija

U zadnje vrijeme sve su glasnije priče o zahvatu umetanja six packa. Iako je prva asocijacija na postupak sličan povećanju grudi silikonskim umetcima, ili pak sve popularnijem pumpanju stražnjice, ovaj je postupak ipak drugačiji.

Osobe koje imaju aktivan životni stil te redovito vježbaju, odlični su kandidati za ultrazvučnu liposukciju. Ovaj zahvat može ukloniti problematična masna područja kod zdravih osoba koje su inače u dobroj formi. Muškarci se najčešće odlučuju za liposukciju trbuha, donjeg dijela leđa, ali i podbratka. Upravo se ovom tehnikom može oblikovati tijelo.

Masne naslage koje su neželjene na na određenom dijelu tijela, pročiste se i smjeste u male injekcije te ubrizgavaju u druge dijelove tijela kojima je potrebno oblikovanje i volumen, poput lica, grudi, stražnjice, te trbušnih mišića.
Riječ je, dakle, o kontroliranoj liposukciji kojom kirurg doslovno može isklesati vaše trbušnjake. Masne naslage koje su uklonjene iz vaše stražnjice, mogu ponosno krasiti vaš novostečeni six pack.

Nakon zahvata, određeno vrijeme morate nositi steznik kako bi se spriječilo moguće oticanje tkiva, te kako bi koža što bolje prijanjala uz novo oblikovani i sada vidljivi mišićni sloj bez „masnog jastuka“.

Ova se operacija ipak ne može izvesti na svakome, pa se ne nadajte da je ovo čarobno rješenje za vaš pivski trbuh. Kandidati za ovaj postupak ne smiju imati previše, ali niti premalo masti na trbuhu.

Cijena ovog operativnog zahvata ovisi o regiji, a iznosi od 15.000 do 22.000 kuna za jednu regiju na tijelu, pa ako imate višak novaca, samo izvolite. No, morate biti svjesni da ovom operacijom nećete dobiti prave, snažne mišiće već prividnu ljepotu. S druge strane, članarina u teretani iznosi 200-tinjak kuna mjesečno, a uz trud i rad dobit ćete čvrste mišiće umjesto isklesanog sala na trbuhu.

Komentari

▲ Povratak na vrh