Čime sve tlačimo jetru i kako ćemo spriječiti dugotrajnu štetu?

Kad slavite, vama je super, ali non-stop uživanje u hrani i cugi teško pada – vašoj jetri!  A vi mislite da imate puno posla: jetra ima više od 300 različitih radnih zadataka!

ČETIRI MEDICE? Vaša jetra mora pratiti rundu. Još francuske? I vaša jetra mora to pojesti. Pun tanjur pečenke za večeru? Da pitate svoju jetru, stali biste nakon jedne šnite, ali što se mora, nije teško, pa…

Bitan dio u svakom vašem zalogaju i svakom vašem gutljaju završi u obradi u jednom jedinom organu vašeg tijela: jetri. Iako je to jedan od najvećih organa u tijelu, to što mu priređujete kad feštate može biti daleko previše te mu nanijeti dugotrajnu štetu. A kad nastane šteta, ima manje kapaciteta za regulaciju šećera u krvi, obradu kolesterola te proizvodnju hormona potrebnih da biste… eto… živjeli. Evo kako se dogode oštećenja i kako ih izbjeći. (Mig: lakše s medicom.)

1/PRVI GUTLJAJ CUGE…
Kad popijete piće ili dva, jetra se ubaci u brzinu i raspodijeli posao: alkohol koji ste uživali pretvori u bezopasnu vodu i ugljikov dioksid, koji iziđu iz tijela urinom i disanjem. Potom iskoristi sve drugo što se dalo iskoristiti, poput antioksidansa u vinu ili šećera u pivu. Cijeli je proces za jetru laganini, no metabolizam alkohola stvara usput i masne kiseline koje se pohrane kao trigliceridi, vrsta kolesterola, sve dok ih tijelo ne potroši. Pijete li i jedete umjereno, neće to biti problem. Sve dok ne…

2/ NASTAVITE S JOŠ NEKOLIKO PIĆA…
“Napijate li se opetovano, jetra je svakog puta šokirana i ne može se oporaviti”, kaže dr. Christopher Koh, znanstvenik u američkom Nacionalnom institutu za šećernu bolest i bolesti metabolizma i bubrega. Što više cugate, to više jetra sprema trigliceride na hrpu “za trošenje poslije”… sve dok ta hrpa ne naraste toliko da je se ne može potrošiti. Zbog toga dođe do upale i naposljetku jetrene stanice umiru, a na njihovim mjestima ostaju ožiljci. (To vodi do ciroze, problema koji je sve češći u dobi 25 – 34 godina). Nije dobro. Samo tri zdravice tjedno mogu potaknuti upalu, ako svaki od tih izlazaka uključuje više od pet jedinica alkohola u dva sata. Da ne spominjemo da tada…

3/ JEDETE. PUNO JEDETE
Ne morate čak ni piti alkohol da biste oštetili jetru. Zimska hrana (znate već, zasićene masnoće, škrob, šećeri, prerađeno crveno meso) u kombinaciji s debljanjem za blagdane može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD). “Procjenjuje se da 30 posto ljudi u SAD-u ima NAFLD, a kako ta bolest jetre nema simptoma, ljudi to ne znaju i ništa ne rade na tome da oporave jetru”, kaže dr. Mazen Noureddin, ravnatelj centra za bolest masne jetre u bolnici Cedars-Sinai. Za to vrijeme, ta mast radi iste probleme koje radi alkohol, bez promila: upala i ožiljci. NAFLD se može razviti u šest tjedana ako se stvarno obžderavate.

 

KAKO VRATITI ZDRAVLJE JETRE

Jetra se zapravo može regenerirati prestanete li je tlačiti. Ne treba vam aktivni ugljen niti detoks od cikle. Vaša se jetra prirodno vrati u vozno stanje ako joj za to pružite priliku. Mjesec-dva bez kapi alkohola (čak ni piva tijekom utakmice, ni vina na poslovnoj večeri) može smanjiti jetrene masne naslage i pomoći suzbiti upalu. Možete dio štete nastale zbog NAFLD-a popraviti tako da počistite prehranu i smanjite veličine porcija: gubitak 5 posto svoje tjelesne težine može smanjiti jetrene masti do 30 posto!

 

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh