Alarmantni podaci

Zvukovi koje ispuštate mimo svoje volje mogu biti signali vašeg organizma da se s njim nešto događa. Evo kako prevesti alarme tijela poput zvižduka, škripe ili krckanja – i kada ih ignorirati.

Povremeno hrkanje noću

Zvuk piljenja nastaje zbog vibracija mekog tkiva nepca i grla dok dišete. Sprejevi i trakice za nos pomažu, no još je korisnije smršavjeti, kaže mr. sc. Stacey Ishman, dr. med., profesorica otorinolaringologije na Sveučilištu Johns Hopkins.

Potražite liječnika ako… zamijetite da noću lovite zrak, budite se u znoju ili tijekom dana osjećate pospanost. Možda imate apneju koja vam blokira disanje i povisuje rizik od šećerne bolesti i moždanog udara. Ako ste vitki i nemate apneju, otorinci vam mogu operacijom preoblikovati dišni put.

Pucketanje i krckanje u koljenima i gležnjevima

Ova buka obično je posljedica jedne od triju stvari: kada tetive udaraju po zglobu, kada se pomiče zglobna tekućina pa se oslobode mjehurići plina ili ako se zglobovi gibaju malo mimo normale, kaže dr. med. C. David Geier, pročelnik sportske medicine na Medicinskom fakultetu Južne Karoline.

Potražite liječnika ako… osjetite bol, oteknutost, zakočenost ili bilo koji simptom koji vas ograničava u sportu ili tjelovježbi, savjetuje dr. Geier. Bol u koljenu može biti posljedica oštećenja meniska, a bol u gležnju može značiti artrozu ili oštećenje tetiva. Zvukovi su rjeđi u mlađih muškaraca, no ako su vam noge oduvijek proizvodile buku, očekujte da će s vremenom to činiti češće.

Kruljenje, žuborenje i zavijanje želuca

To vam se probava buni. Između obroka vaš probavni trakt svakih nekoliko sati prolazi kroz niz intenzivnih, počesto i bučnih stezanja kako bi se očistio od sadržaja, kaže dr. med. William Chey, glavni urednik časopisa American Journal of Gastroenterology. Kruljenje ne znači da je vrijeme za obrok, kaže on. Jedite samo onda kad ste gladni.

Potražite liječnika ako... turbulentnu buku u trbuhu prate bol i temperatura, napose ako čujete prelijevanje kad pritisnete trbuh. U rijetkim slučajevima, vaša se crijeva mogu previše ili premalo stezati, a možete imati i prometni zastoj koji može zahtijevati operaciju.

Krckanje i puckanje čeljusti

Ako je zvuk glasan i oštar, moguće je da vam se poremetio položaj čeljusti u temporomandibularnom zglobu koji povezuje gornju i donju čeljust. To ne mora nužno biti problem, kaže dr. James Van Ess, docent oralne i maksilofacijalne kirurgije na Klinici Mayo.

Potražite liječnika ako… vam se čeljust ukoči te ne može ili otvoriti ili zatvoriti do kraja. Ako noću škrgućete zubima, kupite štitnik za zube ne biste li smanjili stres koji čeljust doživljava, a može pridonijeti oštećenju zgloba i boli. Općenito, imate li teškoća, poštedite čeljust: izbjegavajte kaugume i hranu koju je tlaka žvakati kao što su peciva, karamele i (nažalost) biftek.

Tiho zviždanje iz nosa

Uzrok melodije je prolazak zraka kroz preuzak prostor u nosu, kaže dr. Ishman. Vjerojatno vam je pun nos i trebate ga ispuhati. Ako to ne pomogne, pričekajte dok zvižduci ne prestanu ili pokušajte sa sprejem sa slanom (morskom) vodom.

Potražite liječnika ako... ste zviždati počeli odmah nakon ozljede nosa. Udarac u facu ili prerevno kopanje nosa može dovesti do perforacije septuma, rupe između nosnih hodnika. Za slučaj da to treba operirati, otorinac će hrskavicom iz nekog drugog područja, vjerojatno uha, zakrpati tu rupu.

Šum, zvonjava ili zujanje u ušima

Mekana, tiha zvonjava ili zujanje koje naglo počne i prestane poznato je kao tinitus. Ali to nije stvarno: vaš mozak pogrešno protumači nepoznat električni signal kao buku, kaže dr. med. Samuel Selesnick, zamjenik pročelnika otorinolaringologije na Medicinskom koledžu sveučilišta Weill Cornell. Možda je okidač za to oštećenje unutarnjeg uha, stoga u velikoj buci nosite čepiće ili štitnike za uši.

Potražite liječnika ako… vam tinitus ne prestaje, kao i ako ga čujete samo u jednom uhu. To bi moglo biti znak infekcije ili bolesti unutarnjeg uha. Ipak, u većini slučajeva za tinitus se ne nađe uzrok, pa vrlo često nema ni lijeka, kaže dr. Selesnick. Liječnik će vam možda predložiti posjet psihologu ili psihijatru kako biste se naučili živjeti s tim problemom.

Komentari

▲ Povratak na vrh