Ako imate kvržice na ramenima, znajte da to vjerojatno nisu prištići

Identificirate li ih na pogrešan način, tretman neće biti uspješan.

Redoviti odlasci u teretanu daju ploda – vaši bicepsi rastu, a trbuh postaje sve ravniji. No, vrlo vjerojatno su se pojavile i neki ne toliko atraktivni pokazatelji vježbanja – sitne, crvene kvržice na ramenima, na rubovima pazuha i oko prepona.

No, istodobno one bi mogle biti pokazatelj milijarije, odnosno toplinskog osipa. Naime, akne i milijarija izgledaju slično, no imaju različite uzroke i liječe se na drugačije načine. Stoga je važno otkriti o čemu se točno radi, kako bi se riješili tegoba.

Koja je razlika između akni i toplinskog osipa?

U osnovi, i akne i milijarije mogu se pojaviti kada se iziritiraju i zatvore pore. No, akne, koje su češća pojava, javljaju se kada prašima ili mrtve stanice zaštopaju uljne kanale u porama”, objašnjava Bruce Robinson, njujorški dermatolog i član američke Akademije za dermatologiju. Bakterija potom izazivaju upalu i iritacije, pa bubuljica postaje crvena i nabubrena.

S druge strane, milijarija se javlja kada se znojni kanalići začepe znojem, pa formiraju male, crvene kvržice koje nalikuju osipu. Što su začepljenja dublja, mogu rezultirati ozbiljnim upalama, svrabom i osipom.

“Prilično ih je lako razlikovati i po tome što su prištići veći, ispunjeni bijelim gnjojem i javljaju se jedan do dva na određenom području. Milijarije, s druge strane, su mali prištići u nakupinama, nalik osipu”, objašnjava dr. Robinson.

Zašto se akne i milarije javljaju nakon vježbanja?

Zbog znojenja – što se više znojite, to je veća šansa da će znoj uzrokovati začepljenje pora!

Stoga čim završite vježbanje, istuširajte se i promijenite odjeću. Vježbanje u vlažnom prostoru povećava rizik od osipa jer u takvim uvjetima znoj teže isparava kroz kožu.

Možete li prevenirati ove tegobe?

“Ni bubuljice ni milarije nisu štetne, pa nije potrebno trčati dermatologu zbog njih”, kaže dr. Robinson. Osim ako ne želite isprobati neke nove tretmane. No, mogu biti naizgled ružne i neugodne, posebno ako vam je koža osjetljiva ili vas svrbi.

Prevencija također uključuje brisanje čistim ručnikom povremeno tijekom vježbanja, te česte pauze ako vježbate u vlažnim i znojnim teretanama. Održavajte čistoću kože obveznim tuširanjem nakon treninga i presvlačenjem u čistu odjeću.

Pijte vodu tijekom treninga i nastojte vježbati uz svježi zrak, čime će znoj brže isparavati iz kože, a neće uzrokovati začepljenja. I svakako izbjegavajte preusku odjeću za vježbanje.

Kako možete liječiti akne i milijarije?

Preparati koji sadrže benzoyl peroxide i salicilnu kiselinu pomažu u uklanjanju akni i prištića. No, svakako se prije njihovog korištenja konzultirajte sa svojim dermatologom.

Što se tiče milijarija, ne možete učiniti baš previše u kratkom vremenu. Pokušajte s kremema protiv svrbeža, ili onima koje sadrže sastojke koji hlade, poput mentola i kamfora. Ako iritacije potraju ili se razviju u bolne prišteve, obavezno potražite pomoć dermatologa.

Komentari

▲ Povratak na vrh