Naučite razlike između zdravstvenih zanimanja koja često zabunom mijenjamo

Ovih 8 zanimanja se razlikuje iako se tako ne čini.

Možda pokušavate smršavjeti ali niste sigurni trebate li potražiti pomoć nutricionista ili dijetetičara. A možda vas muče bolovi u leđima i ne znate kakav tretman očekivati od kiropraktičara, a kakav od fizikalnog terapeuta. Medicinski stručnjaci često imaju zbunjujuće titule, ali vrijedi naučiti razliku među njima.

Donosimo vam šalabahter koji će vam pomoći da naučite razlike između zanimanja koja često zabunom mijenjamo.

Nutricionist vs. dijetetičar

Svatko može za sebe reći da je nutricionist jer ovaj termin nije reguliran, kaže Cara Harbstreet nutricionistica iz centra Street Smart Nutrition.

Dijetetičari – registrirani dijetetičar (RD) i magistar nutricionizma (mag.nutr.) – moraju završiti zahtjevno školovanje i dobiti određenu dozvolu.

Dijetetičari moraju steći barem prvostupničku diplomu i odraditi minimalno 1.200 sati prakse. Osim toga moraju proći državne testove i nastaviti se školovati tijekom cijele karijere.

Sportski trener vs. osobni trener

Osobni trener pomaže vam oblikovati vlastitu rutinu vježbanja, dok se sportski trener bavi prevencijom i liječenjem ozljeda, kaže Jace Duke, licencirani sportski trener pri bolnici Houston Methodist Hospital.

Osobni treneri rade u teretanama i centrima zdravlja, dok sportski treneri obično rade u školama, profesionalnim sportskim centrima i bolnicama (gdje se često savjetuju s liječnicima.)

Još jedna razlika: svi sportski treneri moraju imati najmanje diplomu u sportskom treniranju i imati uvjerenje, ali titula “osobni trener“ nije regulirana.

Ipak, neki osobni treneri prolaze kroz poseban program; primjerice netko tko se naziva certificirani osobni trener mora završiti poseban program edukacije nakon kojeg će steći titulu.

Psihijatar vs. psiholog

Psihijatri su liječnici koji su završili medicinski fakultet, zajedno sa stažiranjem i specijalizacijom iz područja psihijatrije, dok psiholozi stječu obrazovanje na Odsjecima za psihologiju (najčešće su Odsjeci za psihologiju u okviru Filozofskih fakulteta), kaže dr. Carole Lieberman psihijatrica i spisateljica.

Iz perspektive pacijenta, najveća razlika je u tome što psihijatri mogu propisati lijekove (poput antidepresiva). Psiholozi ne mogu.

Oba stručnjaka mogu pružiti psihološku terapiju razgovorom ali se mnogo današnjih psihijatara fokusira samo na terapiju lijekovima. Zbog toga se neki pacijenti za pomoć obraćaju i psihijatru (zbog lijekova) i psihologu ili drugom stručnjaku za psihičke probleme (poput socijalnog radnika) radi terapije.

Gastroenterolog vs. kolorektalni kirurg

”Gastroenterolog je prava osoba za probleme sa želucem“, kaže dr. Val Ulene, suosnivač i voditelj centra Clear Health Advisors.

Gastroenterolozi mogu ustanoviti problem pacijenta i razraditi plan liječenja. Osim toga mogu raditi preglede poput endoskopije i kolonoskopije, ali ne mogu obavljati operacije.

Ako je potrebna operacija probavnog trakta, liječnik će vas uputiti kolorektalnom kirurgu (poznatom po nazivu proktolog).

Kiropraktičar vs. fizikalni terapeut

Kiropraktičari se često smatraju alternativnim stručnjacima za liječenje, dok su fizikalni terapeuti bliži zapadnjačkoj medicini.

Oboje imaju specijalističku edukaciju: kiropraktičari imaju diplomu škole za kiropraktiku; a fizikalni terapeut mora imati diplomu medicinske škole.

“Kiropraktičari namještaju kralježnicu kako bi oslobodili pritisak na živce“, kaže Matt Tanneberg, sportski kiropraktičar i certificirani stručnjak za snagu i kondicioniranje iz Phoenixa. ”Njihova specijalnost su kralješci i problemi s kralježnicom.“

Fizikalni terapeut, s druge strane pažnju posvećuje ljudskoj pokretljivosti – posebice nakon operacije ili ozljede koja je narušila snagu i funkcionalnost određenog dijela tijela, kaže Denise Smith, fizikalna terapeutkinja na akademiji Smith Physical Therapy and Running Academy.

Liječnik asistent vs. viša medicinska sestra/tehničar

“Viša medicinska sestra je registrirana medicinska sestra koja ima naprednu diplomu (magisterij je obavezan, doktorat poželjan) i stručni certifikat iz određene grane medicine, poput obiteljska medicine, pedijatrije ili ženskog zdravlja”, kaže Nancy Brook, viša medicinska sestra i autorica priručnika The Nurse Practitioner’s Bag.

U nekim zemljama više medicinske sestre mogu raditi neovisno o liječniku i propisivati lijekove. Liječnik asistent, s druge strane, radi pod nadzorom liječnika – često u operacijskim salama gdje pomaže tijekom operacije.

Liječnik asistent mora završiti dodatno školovanje, a većina ih posjeduje prvostupničku diplomu.

Optometričar vs. oftalmolog

Oftalmolozi su liječnici specijalizirani za zdravlje očiju. Imaju opsežno obrazovanje (uključujući medicinski fakultet, stažiranje i tri ili više godina specijalizacije iz ovog područja medicine), te mogu izvoditi operacije očiju.

Optometričari imaju diplomu fakulteta za optometriju, ali nisu pohađali medicinski fakultet.

Oba stručnjaka mogu provoditi pregled očiju i propisati dioptrijske naočale ili leće, ali samo oftalmolog može izvoditi operaciju.

Liječnik opće prakse vs. internist

Oboje se bave općom medicinom, s malom razlikom: ”Glavna razlika između obiteljskog liječnika opće prakse i internista je da liječnik opće prakse liječi sve dobne skupine (uključujući bebe, djecu i odrasle), dok internist liječi samo odrasle pacijente“, kaže dr. Nesochi Okeke-Igbokwe, internistica i fizijatrica u bolnici NYU Langone.

Odabir liječnika ovisi o osobnim željama. “Neki ljudi vole imati jednog liječnika za cijelu obitelj, dok ostali žele imati posebnog liječnika za sebe, a pedijatra za djecu“, kaže Okeke-Igbokwe.

Komentari

▲ Povratak na vrh