8 najboljih načina da si produljite rok trajanja

Izvješće UN-a otkriva u kojim zemljama muškarci najdulje žive. Evo kojih se navika drže, tako da ne morate emigrirati.

Island – očekivani rok trajanja: 80,2

Doživite to: Baš kao što će vam reći svaki radnik koji uživa u zakonom propisanoj jednosatnoj pauzi za ručak, tako i islandski ugostitelj Aggi Sverrison, vlasnik restorana Texture, kaže da dugovječnost njegovi zemljaci duguju algama. “Ovdje djeca nakon škole grickaju sol (sasušene alge)”. Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle otkrili su da taj nadomjestak prehrani iz mora može smanjiti apsorpciju masti iz hrane za 75 posto.

Japan – očekivani rok trajanja: 79,0

Doživite to: Japanci žestoko rade i partijaju, ali se dobro hrane, kaže Sadayuki Okamoto, glavni chef za pripremu sushija u restoranu Ichi Sushi. “Topli sake odlično potiče cirkulaciju, dok su tofu i miso, pripravci od soje, puni nutrijenata.” Miso sadrži puno minerala koji poboljšavaju imunitet, kao što su cink, mangan i bakar, kao i 2 grama bjelančevina u svakoj žlici.

Švicarska – očekivani rok trajanja: 79,0

Doživite to: !Sva jela u švicarskim planinama u svom temelju imaju raženi kruh”, kaže Michelinovom zvjezdicom ovjenčani chef Gerrry Kirwan iz Zermatta. Časopis Nutrition Journal objavio je istraživanje koje kaže da je to najbolji kruh za suzbijanje gladi. Ljubitelji čokolade također će se zaljubiti u švicarski život: 75 grama nezaslađene čokolade sa 72 posto kakaa spušta krvni tlak, kaže istraživanje iz Journal of Cardiovascular Pharmacology.

Izrael – očekivani rok trajanja: 79,0

Doživite to: Kad početak dana sadrži mliječne proizvode, Izraelci mogu hodati do noći po pustinji, kaže Simon Round, urednik zdravstvenih tema u novinama The Jewish Cronicle. “Doručak je gotovo uvijek posni sir sa salatom.” Posni sir sadrži 32 grama bjelančevina surutke po porciji, što odlično gradi mišiće, a ne deblja. Usto, pomaže upiti masnoće koje se bore s rakom, pokazalo je njemačko istraživanje.

Australija – očekivani rok trajanja: 78,9

Doživite to: Australci doista žive bez uzrujavanja, kaže australski komičar Ben Briggs. “Rijetko kad radi se prekovremeno, a većina zaposlenika ruča na otvorenom.” Samo jedan dodatni sat sunca tjedno može aktivno pomoći ubijanju stanica raka u vašemu tijelu, kaže istraživanje sa Sveučilišta države New York.

Svazi – očekivani rok trajanja: 39,6

Nemojte ići ondje: Malena afrička država najlošije stoji na svijetu kad je o očekivanom trajanju života riječ. Od 1,2 milijuna stanovnika, njih 26 posto zaraženo je HIV-om. Alkoholizam i zloporaba droge su česti, dok je na vlasti kralj Mswati III. koji je zabranio sindikate te predložio žigosanje onih koji nose HIV. Najbolje vam je da odaberete neko drugo mjesto za odmor.

Komentari

▲ Povratak na vrh