5 načina kako da vam jetra ostane živa

Uz pravu njegu i prehranu može vam trajati cijeli život

Jetra je nevjerojatan organ koji neutralizira masu smeća koje progutamo, popijemo, udahnemo, namažemo… Drugim riječima ona iz krvi uklanja sve otrove koji su ušli u naš organizam. Ovako joj pomozite da lakše obavlja svoj posao: 

OLAKŠAJTE SE

Vrijeme je da počnete brojiti rupe na pojasu. Ako ste debeli ili pretili, mršavljenje vam može smanjiti upalu i poboljšati osjetljivost na inzulin, povezane s većim rizikom od nealkoholne masne jetrene bolesti (NAFLD).

Vaš cilj – Pobrinite se da vam indeks tjelesne mase ne prelazi 23, broj za koji su znanstvenici s Tajvana ustanovili da je idealan za izbjegavanje NAFLD-a. To je 73 kg za osobu visoku 178 cm. Mišićavi sigurno mogu biti i teži.

PRILAGODITE JELOVNIK

Vaša jetra razgrađuje masnoće i ugljikohidrate te filtrira otrove iz krvi. Drugim riječima, ima težak zadatak baratanja svim smećem koje progutate. Možete pomoći i jesti zdravije.

Vaš cilj – Hranite se orašastim plodovima, sjemenkama, zelenim povrćem i masnom ribom. U istraživanju iz Južne Koreje muškarci koji su jeli najviše orašastih plodova i sjemenki te hrane bogate K-vitaminom, folatima te omega-3 masnoćama imali su najmanji rizik od NAFLD-a.

SLIJEDITE PRAVILO TROJKE

Redovite tjelovježbe mogu pomoći jer popravljaju osjetljivost na inzulin i spaljuju masnoće iz krvi prije nego što dođu do jetrenih stanica. Usto, tjelovježba može pomoći u mršavljenju, koje ima svoje prednosti.

Vaš cilj – Barem triput tjedno idite u teretanu. Istraživanja iz Južne Koreje i Velike Britanije kažu da je to minimalan broj da poboljšate ili uklonite NAFLD, bez obzira na vrstu treninga.

SREŽITE SE

Jetra radi majstorski posao u metabolizmu alkohola, sve dok ne odlučite pocuclati više pića nego što je to ljudski moguće probaviti. Posljedica: nusprodukti metabolizma alkohola mogu oštetiti jetrene stanice i poremetiti im funkciju.

Vaš cilj – Dvije jedinice alkohola na dan neka vam budu maksimum. Držanje ispod ovog limita prepolovljuje rizik od nealkoholnog steatohepatitisa, kaže studija u Journal of Hepatology. To je 7 dl piva ili 3 dl vina.

PAZITE ŠTO GUTATE

Malo paracetamola može ukloniti boli, no previše vam može uništiti jetru. (Vaše tijelo stvara otrovne nusprodukte dok razgrađuje lijek.) Zapravo, predoziranja paracetamolom najčešći su uzrok akutnog zatajivanja jetre, kaže izvještaj američke agencije za lijekove.

Vaš cilj – Držite se ispod 4000 miligrama na dan. Zapamtite da paracetamola ima u kombinacijama i šumećim tabletama za gripu pa je lako pretjerati s njim.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh