5 načina kako smršaviti dok spavate

Manjak sna uzrokuje debljanje. Zaustavite noćne more pomoću ovih savjeta.

Manjak sna tijekom noći ne samo da vas čini nervoznima, već vas može učiniti i debelima. Istraživanje pokazuje da manje od osam sati sna tijekom noći smanjuje razinu hormona kortizola što negativno utječe na mikrobe u vašem želucu i time usporava metabolizam.

Srećom, negativne utjecaje lošeg spavanja možemo poništiti i održati metabolizam aktivnim uz ove jednostavne korake.

1. Dižite utege noću

Nakon posla, odmah iz ureda krenite prema stalku s utezima. Time možete ubrzati stopu metabolizma za čak 16 sati, prema istraživanju časopisa International Journal of Sport Nutrition. Niste učlanjeni u teretanu? Nema problema, postoje mnogi programi vježbanja koje možete izvoditi i kod kuće.

2. Poboljšajte svoj proteinski shake

Nahranite gladne mišiće nakon vježbanja tako što ćete sirutku u svom shakeu zamijeniti kazeinom. Ovaj sporo razgradivi protein se postupno probavlja tijekom osam sati što vaš metabolizam održava aktivnim tijekom noći. Nizozemska istraživanja pokazuju da kazein povećava sintezu proteina, čime možete sagorjeti dodatnih 35 kalorija dnevno na svakih pola kilograma mišića koji dobijete.

3. Smrznite svoju stražnjicu (i želudac)

Ledeni tuš čini puno više za vas osim što ispere mliječnu kiselinu nakon vježbanja. Istraživanje u PLoS ONE je pokazalo da je dovoljno samo 30 sekundi tuširanja u ledenoj vodi kako bi se aktivirala smeđa mast u vašem tijelu – time vam pomaže sagorjeti čak 400 kalorija dok vi ležite u krevetu.

4. Pijte drugačiju vrstu dragocjene tekućine

Flavonoidi koji se nalaze u zelenom čaju ubrzavaju metabolizam – ako pijete treću šalicu u danu, pomoći će vam da sagorite 3,5 posto više kalorija tijekom noći. Ne brinite se zbog količine kofeina u čaju, razbudit će vas ali ipak neće biti budni cijele noći.

5. Spavajte u hladnoj sobi

Ako pojačate radijator tijekom noći, potrošit ćete samo novac za račun za plin. Istraživanje provedeno na Nacionalnom Institutu za zdravlje pokazalo je da ako stavite termostat na samo 19 stupnjeva tijekom noći, vaše će tijelo potrošiti sedam posto više kalorija jer će sagorijevati mast kako bi održavalo normalnu tjelesnu temperaturu.

Komentari

▲ Povratak na vrh